Напрежение около терен в бургаския квартал Сарафово


Напрежение около терен в бургаския квартал Сарафово
17 Януари 2024, Сряда


Апетитно парче земя ще бъде продадено за нов строеж, а местните жители искат детска площадка

Автор: Десант

Атрактивен терен в бургаския кв. „Сарафово“ е напът да бъде продаден от държавата, за да се издигне там поредната висока жилищна сграда. За това сигнализират жители на квартала, които са категорично против новия строеж.

Хората са притеснени, че областният управител на Бургас Пламен Янев е обявил на търг имот, намиращ се на ул. „Буревестник“, който е с площ 5599 кв./м. Първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лв., а наддаването е обявено за 8 март 2024 г.

Жителите недоумяват как с лека ръка се разпродават държавни терени, след като в квартала има сериозен недостиг на места в детската градина и в училището, както и нужда от зелени пространства за отдих, спорт и игра.

„Въпросният терен е много подходящ за изграждането на още една сграда към съществуващата детската градина, тъй като новият корпус вече е с изцяло запълнен капацитет. Има необходимост и от разширяване на материалната база на ОУ „Хр. Ботев“. Община Бургас започна да изгражда нов сграда, но тя няма да успее да побере нарастващия брой ученици.“, коментира общинският съветник в ОбС – Бургас Ева Михалева, която живее в кв. „Сарафово“ и познава добре проблемите там. Именно към нея са се обърнали за съдействие местните жители.

Според Михалева, когато се тръгва към подобни решения, би било добре да се вземе под внимание и мнението на хората, които живеят в квартала.

А жителите на „Сарафово“ посочват, че към момента върху въпросния имот на ул. „Буревестник“ има дървета и храсти, което го прави идеален и за градски парк – с обособени зони за спорт и почивка, както и с кътове за игра на деца на различна възраст.

Притеснените граждани са инициирали петиция, с надеждата че апетитното парче земя ще бъде запазено. Изпратено е и писмо до всички бургаски депутати в 49-ото НС с искане въпросът да се отнесе до ресорните министерства и търгът да бъде отменен.   

От областната администрация обясняват, че „Община Бургас със Заповед №1018/20.04.2021 г. на зам.-кмет „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ е отредила параметри за застрояване на въпросния терен, както следва: височина до 10 м. (3 ет.), плътност на застрояване до 30%, кинт до 1.5, озеленяване – минимум 50% и задължително паркиране в границите на УПИ-то.

Към този момент теренът пустее и има сигнали за незаконни действия в него, а в съседен държавен имот вече има реализирано незаконно строителство“.

Областният управител Пламен Янев е разпоредил спешна проверка, която е показала, че до момента не е имало искане от страна на Община Бургас теренът да й бъде предоставян за изграждане на парк или детска площадка. С цел предотвратяване на бъдещи незаконни действия в терена е взето решение той да бъде продаден.

„Ако Община Бургас има визия за ползването на парцела в полза на обществото, Областна  администрация е готова да съдейства по съответния законов ред“, коментира Пламен Янев.

В същото време, бургаски депутати алармират, че съгласно справка чрез отдалечен достъп в Агенцията по вписванията в Бургас, след разделянето на имота през 2021 г. за придобиването на новообразуваните урегулирани поземлени имоти не е извършена подялба между държавата и частния собственик. Което означава, че българската държава не е индивидуален собственик на имота, който продава и няма право да се разпорежда с него преди извършване на подялбата.

Затова окачествяват стартираната от областния управител процедура като опорочена, незаконосъобразна и будеща съмнения за мотивите. 

За да разясни на място ситуацията, Областна администрация организира среща в сряда, 17 януари, от 18:00 ч. в Читалище „Ангел Димитров 1929“ в кв. Сарафово.

На срещата са поканени да присъстват жители на квартала, общински съветници и всички  заинтересовани лица. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки