Как авторът на „Върви, народе възродени“ Стоян Михайловски бива осъден за клевета срещу княз Фердинанд


Как авторът на „Върви, народе възродени“ Стоян Михайловски бива осъден за клевета срещу княз Фердинанд
17 Януари 2024, Сряда




Автор: Диана Славчева

Преди 120 години авторът на училищния химн „Върви, народе възродени“ Стоян Михайловски (от чието рождение на 7 януари се навършиха 168 г., б.р.) е осъден за... клевета.

Делото се гледа през май 1904 г., а поводът за него е статия на видния писател, общественик и политик, племеник на Иларион Макариополски, публикувана в броевете 39 и 41 на издавания в София вестник „Ден“ под надслов „Потайностите на българския дворец“.

Съдът решава, че чрез нея е нанесена обида и клевета на държавния глава – в случая княз Фердинанд I. Магистратите осъждат Михайловски на 7 месеца тъмничен затвор и 100 лева глоба (това днес прави малко над сегашни 1700 лв., б.а.)



Присъдата обаче се прилага по тогавашния Закон за условно осъждане. Съгласно неговата нормативна уредба, ако до 3 години осъденият не извърши друго подобно деяние, „присъдата няма да се туря в изпълнение“.

Така Михайловски се отървава само с условна присъда и не е вкаран зад решетките. Но на следващата година, само на 49-годишна възраст, се отегля от активна обществена и редакторска дейност, като продължава да сътрудничи единствено на „Църковен вестник“.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки