Когато левът беше златен


Когато левът беше златен
Снимката е илюстративна
11 Януари 2024, Четвъртък


Стремежът на националната банка в следосвобожденските години е да наложи в страната фактически златен стандарт

Автор: Дина Харизанова

През 1893 г. Българската народна банка известява, че няма да пуска в обращение банкноти от 5 и 10 лева в сребро, както е заявила в началото на януари предишната година. Но пък от 10 януари преди 131 години е подновено отпускането на 5 и 10 лева в злато. 

От държавната банка призовават в тогавашната преса „публиката“ да има „пълно доверие във всички издавани от Банката банкноти“, които можело да се обменят навсякъде в златни монети. 

Първите български банкноти са със златно покритие в размер 1/3 от номинала. През 1891 г. е приет закон, позволяващ на БНБ да издава и банкноти със сребърно покритие в размер 1/3 от номинала. През следващите години златният стандарт периодично се отменя и възстановява, а съотношението в сребърния стандарт се променя.

След балканските войни и Първата световна война, в началото на 1919 г. закон преустановява обменяемостта на левове срещу злато и сребро.

Златното покритие на българския лев се възстановява  през 1924 г., но същия закон се  отменя правото на БНБ да издава банкноти със сребърно покритие.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. В началото хората посрещат с недоверие новите хартиени пари, въпреки златното им покритие. Стремежът на националната банка в онези следосвобожденски години е да наложи в страната фактически златен стандарт, като количеството на сребърните монети бъде намалено чувствително.

Опит за завършване на този процес е направен през 1890-1891 г., но банката започва да губи златните си резерви, а и среща съпротивата на Министерството на финансите. Със задълбочаването на кризата в края на 1899 г. БНБ прекратява обменяемостта на банкнотите в злато и започва да емитира банкноти със сребърно покритие, с което и формално се утвърждава фактическият сребърен стандарт в страната.

Обмяната на златни банкноти срещу злато е възстановена и през следващите години банката емитира все повече златни левови банкноти, които през 1907 г. за пръв път стават повече от сребърните банкноти.

През годините до началото на Балканската война в България на практика функционира система на златен стандарт, като разликата между среброто и златото е ликвидирано и левът поддържа устойчив курс спрямо валутите на Латинския съюз.

Влизането на България в Първата световна война коренно променя нещата, тъй като
войната предизвиква значителна инфлация във всички европейски страни. 

Златните левови банкноти отдавна са само спомен и днес звучи почти невероятно, че някога са можели да се обменят срещу монети от ценния метал.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки