Община Бургас с информационна кампания за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици


Община Бургас с информационна кампания за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици
09 Януари 2024, Вторник


За нейното организиране и провеждане от администрацията на морския град обявиха обществена поръчка

Автор: Дина Харизанова

Бургаската общинска администрация обяви обществена поръчка за организиране и провеждане на информационна кампания за населението в рамките на проект „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в населените места на Община Бургас - II“, финансиран по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.“

Основната проектна цел е населението на общината да бъде информирано за нуждите и възможностите за подобряване качеството на атмосферния въздух и специфичните възможности, осигурени в рамките на конкретния проект за реализация на набелязаните мерки.

Това включва и регулиране на отношенията между общинската администрация и допустимите домакинства, изработване на графици за демонтаж на стари уреди, графици за доставка и монтаж на нови уреди за отопление, изграждане на инсталации.

Целта на настоящето възлагане е Община Бургас да подсигури комуникационните канали с целевите домакинства и цялата останала общественост, с посредничеството на квалифициран консултант, който да подпомогне екипа за управление на проекта при подготовката, организацията и провеждането на информационна кампания за населението в за прилагане на мерки за подобряване качеството на въздуха.

Самата информационната кампания е планирана с продължителност, съвпадаща с продължителността на основните проектни дейности, съгласно готвеното от Община Бургас проектно предложение, но не по-дълго от 60 месеца от датата на стартиране изпълнението на проекта.

Планираната информационна кампания следва да осигури висока степен на информираност и разбиране сред населението за необходимостта от подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво и предоставяните възможности за безвъзмездната им подмяна в рамките на планираното проектно предложение.

Емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) от битовото отопление са един от основните източници на замърсяване на въздуха. неговото състояние може да се подобри чрез за намаляване наднормените нива на фини прахови частици. 

Замяната на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление допринася за намаляването на вредните емисии и оттам до подобряване на качеството на атмосферния въздух, което води до значителен положителен ефект върху човешкото здраве. По данни от Доклада за качество на въздуха в Европа от 2020 г. на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), именно фините прахови частици са причина за преждевременната смърт на над 12 хиляди български граждани през 2018 г. 

В рамките на проекта ще бъдат подменени с алтернативни високоефективни съвременни уреди отоплителните устройства в 4509 жилища на територията на община Бургас, които използват за отопление уреди с твърдо гориво (дърва и/или въглища).

Данните от мониторинга на въздуха по показател ФПЧ показват драстична разлика в броя на превишенията през летния и през зимния период в почти всички пунктове. Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха (НПКЗВ 2020 – 2030) очертава политиките и мерките, които осигуряват възможност за постигане на задълженията на страната за намаляване на емисиите за 2020-2029 г. и 2030 г.

Тези ангажименти са свързани с общите годишни антропогенни емисии на: серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOx), неметанови летливи органични съединения, амоняк (NH3) и фини прахови частици (ФПЧ2.5),спрямо емисиите за определената за базова 2005 г., съгласно изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284.

Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (НПКАВ 2018-2024 г.) определя комплекс от мерки, чието приложение да доведе до постигане на съответствие с нормите за ФПЧ съгласно изискванията на Директива 2008/50/ЕО и действащото национално законодателството не по-късно от 2024 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки