Преди 90 години: Турският външен министър „се разписал“ в двореца


Преди 90 години: Турският външен министър „се разписал“ в двореца
08 Януари 2024, Понеделник


Влакът му имал престой от един час в София и той се разходил из града

Автор: Яна Славянска

На 8 януари 1935 г. на път за Женева през София минава тогавашният турски външен министър Ружди Арас. Експресът, с който пътувал, се наложило да престои на гарата в българската столица 50 минути и министърът, вместо да чака в купето, решил да се разходи из града.

Както съобщава вестник „Шуменски глас“ в своя брой от 12 януари 1935 г. дипломат номер едно на Турция от онова време „се разписал“ в двореца. Освен това „оставил визитната си картичка“ и на българския министър-председател Кимон Георгиев.


Ружди Арас

Любопитно е да отбележим, че въпросният турски политик е един от основателите на Комунистическата партия на Турция (а по-късно и на партия „Нова Турция“). Той запазва поста си на външен министър във всички кабинети на Ататюрк до неговата смърт, прилагайки външната политика на Ататюрк за поддържане на добри отношения със съседните страни. 

Арас е зет на Назим бей, един от главните организатори на арменския геноцид. По това време Арас е главен инспектор на здравните служби и е натоварен със задачата да унищожи телата на жертвите.

От 1939 г. три години е посланик на Турция в Обединеното кралство. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки