С най-късия в годината ден настъпилото Зимно слънцестоене постави началото на астрономическата зима


С най-късия в годината ден настъпилото Зимно слънцестоене постави началото на астрономическата зима
22 Декември 2023, Петък


Тя дойде по нашите ширини в 5,27 ч. на 22 декември 

Автор: Десант

В 5,27 ч. тази сутрин настъпи астрономическата зима.

На 22 декември се състои т.нар. Зимно слънцестоене. Това е най-късият ден в годината и официалният първи ден на зимата в Северното полукълбо, тъй като в ранните сутрешни часове северната част на Земята ще е най-отдалечена от Слънцето. То изгрява в 7,53 ч. и залязва в 16,55 ч. Дните между 20 и 24 декември са с продължителност 9 часа и 2 минути.

Зимното слънцестоене бележи началото на сезона на Козирога, който се смята за символ на упорита работа и дисциплина.

Тази година зимата, както и останалите сезони, официално започва по-късно поради това, че 2023 г. предхожда високосна година.

Пролетта през 2024 г. ще настъпи на 20 март в 5,06 ч. българско време.

Много древни цивилизации свързвали зимното слънцестоене с обновление, прераждане и надежда. Фактът, че дните започват да се удължават след този момент, се тълкува като символ на светлината и живота в средата на зимния мрак.

Празненствата по време на зимното слънцестоене датират от древни времена. В много древни култури зимното слънцестоене се е смятало за време на опасност и уязвимост, тъй като Слънцето е било най-слабо. Тези култури често провеждали ритуали и церемонии, за да отблъснат злите духове и да привлекат щастието. В езотеричен смисъл слънцестоенето е свързано с мистичното постигане на безсмъртие.

В скандинавската митология, отбелязвали зимното слънцестоене с фестивала Юл. На този празник древните норвежци отбелязвали възраждането на светлината и постепенното завръщане на Слънцето след дългия мрак на зимата.

По време на Юл са провеждали поредица от традиции и ритуали, чрез които отпразнували обновяването на живота и пристигането на светлината. Някои от тях включвали палене на огньове, за да се предпазят от зли духове, декориране на дървета с плодове и свещи, размяна на подаръци и провеждане на големи празненства.

Един от основните елементи на празненствата на Юл е елхата, украсена със светлини и орнаменти. Това дърво символизирало връзката между земния и духовния свят и се смятало, че привлича доброжелателни духове в домовете.

В българската традиция Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден. Той символизира раждането на новото слънце. Това е ден за пророкуване за късмета и плодородието през следващата година. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки