В Германия намериха оловен свитък с проклятие


В Германия намериха оловен свитък с проклятие
Снимка: © Archeology in Mecklenburg-Western Pomerania (AIM-V)
21 Декември 2023, Четвъртък


Авторът призовавал демоните Берит и Велзевул

Автор: Десант

По време на извършването на строителни дейности в немския град Рощок, работниците попаднали на уникална находка. В стара помийна яма те намерили оловен свитък. Разгъвайки го, археолозите установили, че е изписан целият с готическа писменост.

Експертите, извършили разчитането на текста, са на мнение, че става въпрос за някакво заклинание. Създателят на свитъка проклел жена на име Телека и мъж, наречен Хинрик, като призовавал демоните Берит и Велзевул.

За Берит, наричан и Лорд Берит, се вярвало, че предсказва бъдещето и може да превръща метали в злато. Освен това помагал за издигане на високи постове и получаване на почести. Той бил много популярен бог, почитан в Ханаан, Филистия и Сихем. Велзевул пък е един от най-висшите демони. 

Подобни арефакти са известни от незапомнение времена. Те са много използвани в древните Рим и Гърция от 800 г. пр. хр. до 600 г. Но според археолозите откритата в Германия находка се датира от XV в., което наистина я прави изключителна. 

Неотдавна стана известно, че на някои плажове в мексиканския залив са изплували „вещерски бутилки“ със страховито съдържание. Тези амулети се използвали за защита от извънземни сили.



В изхвърлените от морето съдове има треви, нокти, коси и пр. По принцип такива бутилки са използави във Великобритания, където през XVI-XVII в. са вярвали в съществуването на вещици и способностите им да причинят болест чрез магически заклинания. Възможно е бутилките да са изготвени в южноамериканските държави или в страните от Карибския басейн. 




В категории: Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки