Изпращаме в космическото пространство ново послание


Изпращаме в космическото пространство ново послание
Снимка: НАСА/JPL-Caltech
15 Декември 2023, Петък


Все още обаче се обсъжда дали да посочим в новите „златни плочи“ и тъмните страни на нашата цивилизация

Автор: Десант

Преди 40 години, в опит да се свържем с извънземни форми на живот, на борда на космическите апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ в космоса бяха изпратени така наречените „Златни плочи“. 

Сред огромното разнообразие от звуци и снимки от нашата планета, представящи живота и културите на Земята, те съдържат и специална селекция с произведения от световното музикално наследство като творби на Бах, Бетовен, Моцарт и други шменити композитори, а също и безсмъртното изпълнение на Валя Балканска на песента „Излел е Дельо хайдутин“. 

Преди десетина години (през 2012 г.) „Вояджър 1“ напусна пределите на Слънчевата система и вече се носи в необятното междузвездно пространство. Тогава НАСА изключи системата за отопление на някои от модулите на сондата, така че горивото му да стигне до 2025 г. 

Сега учените готвят нова версия на посланието, което да покаже съвременната Земя. 

Проблемът е как това послание да е истински достъпно и разбираемо да инопланетяните. В тази връзка изследователите предлагат да се създаде специална йерархична система от данни, която да разкрива информацията поетапно. Целта е да споделим нашите знания и емоции, като подсигурим универсално разбиране на човешкото обжество и живота на Земята. 

Апропо, все още се обсъжда въпросът, доколко откровени си струва да бъдем — можем ли, например, да посочим в новите „златни плочи“ и тъмните страни на нашата цивилизация. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки