Продължава реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за превръщането й в Рекреативен център


Продължава реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за превръщането й в Рекреативен център
14 Декември 2023, Четвъртък


В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ и зона „Наука“

Автор: Десант

Регионалният исторически музей – София продължава изпълнението на дейностите по проекта за адаптацията и реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за превръщането й в Рекреативен център с използването на минерална вода.

През тази година зданието в столичния квартал „Овча купел“ отбеляза своята 90-годишнина. По този повод и поради напредването на дейностите по проекта, бе направена ретроспекция на извършеното до момента.

Ремонтните дейности започнаха на 6 март 2023 г. Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж, планирани за приключване до края на тази година, се изпълняват в срок.

През следващите шест месеца ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена.

Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване, посочват от музея.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, за терапии за коса и за лице, диагностичен кабинет, и зона „Наука“, към Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в първия и подпокривния етаж.

В зона „Наука“ са предвидени две лаборатории – за „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и за „Аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая и други.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки