Диалози в българския филм „Немилосърдната красавица” се оказват пророчески за войната в Украйна


Диалози в българския филм „Немилосърдната красавица” се оказват пророчески за войната в Украйна
12 Декември 2023, Вторник


Кинолентата, която рекламира природните и исторически богатства на страната ни, има вече над 80 награди от редица международни фестивали

Автор: Десант

Независимата кинопродукция „Немилосърдната красавица” има вече над 80 награди от редица международни фестивали. Филмът получава признание най-вече заради оригиналния си стил, необичайната работа с музиката и метафоричния киноезик с множество културни препратки.

Диалозите между главния герой и Кралицата на смъртта в този най-награждаван български филм се оказват мистериозно пророчество за войната в Украйна, започнала месеци след финалните снимки на третата част на продукцията, коментират феновете на лентата. В третата й част Кралицата на смъртта започва да говори на руски за безумието да умират хора за поредното парче земя.

Режисьорът Николай Богомилов разкрива, че темата за войната присъства и в предишните му филми от последните 10 години, като провокира размисъл и отговор на много въпроси.

В кинолентите му „Малкият човек Михаил“ (2014) и „Кто они?“ (2018) основната тема е опасността от трета световна война. Когато през 2021 г. се снима третата част на „Немилосърдната красавица“, все още няма никаква индикация за големите военни конфликти, които след това сполетяха човечеството, споделя режисьорът.

„Това е резултат от оправдания риск да не разглеждам местна тема, а множество общочовешки теми, целящи да събудят чувства и мисли у много хора по цял свят. Затова в страни с различни култури и религии, с коренно различен национален бит и манталитет, филмът се приема еднакво добре. От Франция до Бразилия, от Америка до Индия, от Италия до Коста Рика, от Канада до Перу и т.н.  възприятието на журитата е почти еднакво - приветстват, награждават и благодарят. Вярваме, че България е предложила на света нещо наистина ново и въздействащо“, коментира Богомилов.

„Немилосърдната красавица“ рекламира природните и исторически богатства на България. Кинаджии от различни страни по света са питали създателите на филма къде във Франция са снимани средновековните сцени. А Богомилов им разказва как хижа „Боерица“ на Витоша се е превърнала в средновековна баня, а до нея екипът е поставил най-старата парижка катедрала „Сан Северин“, които така идеално си паснали.

„Баба Вида“ пък влиза в ролята на достоверен средновековен замък, а с. Ковачевица се превръща във впечатляваш френски средновековен град. Приказната природа в гората и планината над  родното село  на режисьора - Бистрица (до Дупница), осигурява вълшебния декор за снимките.

„Това място има магична енергия, която ме привлича от ранно детство. Още тогава чувствах странно присъствие, шум от стъпки в непосредствена близост до мен и въпреки страховете ми, правех опити да видя това, което чувах и усещах. Това чувство на страх и едновременно на възторг с неясна причина предадох чрез двойствената същност на тайнствените същества, които са невидими за главните герои“, разказва още Николай Богомилов.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки