Най-големият айсберг в света отново тръгна да „пътешества“


Най-големият айсберг в света отново тръгна да „пътешества“
Снимка: dobro-news.com
08 Декември 2023, Петък


Той се откъсва от шелфовия ледник Филхнер в Антарктида преди 37 години

Автор: Десант

Най-големият айсберг в света започна първото си пътуване от 37 години насам. Учените са на мнение, че това е естествено движение, но подчертават, че то трябва да ни напомни потенциално катастрофалните последици от покачването на морското равнище.

Планината от лед, известна като A23a, заема площ от около 4000 кв. км, което я прави три пъти по-голяма от Ню Йорк. Движението на айсберга от Антарктида към южната част на Атлантическия океан се следи от сателити, като това се случва за първи път от 1986 г. насам. В последните години той беше заседнал на морското дъно, но изглежда се топи, което му позволява отново да плава.

Според експерта по морския лед Роби Малет, има няколко причини, с които A23a може да ни впечатли.

Първата е, че този айсберг е огромен, посочва той пред CNBC по време на конференцията ООН за климата COP28, провеждаща се в Обединените арабски емирства. „Това е най-големият айсберг в света и реално ни показва колко огромна е Антарктида. Той ни напомня на какъв риск сме изложени заради покачването на морското равнище“, допълва Малет.

Айсбергът е с тегло от около 1 трилион тона. По думите на експерта, неговото отделяне от Антарктида е естествен процес, който обаче се случва с нарастваща скорост заради климатичните промени.

Исторически погледнато, Антарктида има доста малък принос за покачването на морското равнище, но този дял се увеличава в последните години.

„Топенето на антарктическите ледници се ускорява и това е една от повратните точки, които трябва да следваме“, според Петери Таалас, генерален секретар на СМО, който говори пред CNBC в Дубай.

Таалас посочва, че най-големият риск за него е скоростта на топене на ледниците в Антарктида.

Професорът по устойчивост от Университета в Ексетър Гейл Уайтман казва по време на COP28, че движението на A23a трябва да ни напомни, че това, което се случва на полюсите, не остава там.

През септември от СМО обявиха, че антарктическият морски лед е достигнал максималната си степен след зимните месеци. Въпреки това, предварителните данни показват, че това ниво остава доста под 17 милиона кв. км за първи път от началото на събирането на подобни данни през 1979 г. Това е цял 1 млн. кв. км под предишното рекордно ниско ниво от миналата година, което е повече от територията на Египет.

„Полюсите ще определят бъдещето на човечеството“, казва още Уайтман.

Айсбергът А23а се откъсва от шелфовия ледник Филхнер в Антарктида преди няколко десетилетия. Тогава се раждат три гигански айсберга, като той е единият от тях.

Активният му дрейв след няколко десетилетия самостоятелен „закотвен“ живот започна още в края на лятото покрай бреговете на морето Уедъл. 




В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки