София може да остане без концерт за Нова година заради неуредени авторски права за музиката


София може да остане без концерт за Нова година заради неуредени авторски права за музиката
07 Декември 2023, Четвъртък


Събитията на територията на Столична община са в нарушение на закона, алармират от организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР

Автор: Десант

Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници в София през тази година, в това число и на традиционния концерт в новогодишната нощ на площад „Княз Александър Батенберг“.

За това алармира организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР. Причината е, че Столичната община няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката, нито изисква такъв от организаторите на концерти на нейната територия.

През последната година МУЗИИКАУТОР прави непрестанни опити да лицензира събитията, които много често са организирани от Столична община или имат нейната финансова подкрепа, изтъкват от организадията.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), дори ако Столична община не организира концертите, носи солидарна отговорност, тъй като те се провеждат на нейната територия. Въпреки това в общината все още не е създаден механизъм, по който администрацията да проследява спазването на ЗАПСП и да изисква от организаторите договори за уредени авторски права за музикалните произведения, изпълнявани по време на събитията, посочват от МУЗИИКАУТОР.

„Опитите да лицензираме Столична община остават без успех вече една година. Абсурдно е да се говори за потенциал на културата в София, като успоредно се разходват публични средства, без да се съобразяват законът и интересите на творците. Проявихме достатъчен толеранс и към новото ръководство. Налице е административна безотговорност и безвремие“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

По този повод още в началото на декември от МУЗИКАУТОР са изпратили поредно писмо до кмета на Столична община, с което го кани да сключи договор за лицензиране на събитията и апелира за въвеждане на механизъм за спазване на ЗАПСП.

От организацията ще настояват същите принципи да залегнат и в работата с районните администрации. Според статистиката на организацията едва 9 от 24 районни кметства са сключили договори за организираните от тях събития през годината. Това са Банкя, Надежда, Красно село и Младост, които имат рамкови договори, а администрациите на Средец, Кремиковци, Илинден, Подуяне и Триадица са имали еднократни договори за конкретни събития.

Събитията на всички останали районни администрации се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, категорични са от МУЗИИКАУТОР.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки