В Китай откриха най-високият в света „оранжериен“ небостъргач


В Китай откриха най-високият в света „оранжериен“ небостъргач
05 Декември 2023, Вторник




Автор: Десант

В рамките на развиването на ситифермерство в Китай, в столицата на провинция Съчуан - Чънду, откриха небостъргач с най-високата в света земеделска ферма. Тя се управлява от изкуствен интелект и позволява целогодишно в нея да се произвежда продукция, независимост от околната среда и времето. 

В публикация в портала на държавната китайска телевиционна компания CCTV журналистът Луна Сан отбелязва: „Вертикалните ферми се разглеждат като важно средство за доставка на достатъчно количество продоволствия в засушливите и градски райони на Китай“.

Фермата е изградена в отговор на призива на китайския президент Си Дзинпин да се подкрепи продоволствената безопасност на страната чрез технологични иновации. 

20-етажната градска ферма е построена под надзора на специалисти от Кинайската академия на селскостопанските науки. 

Подобни, но не толкова високи, вертикални ферми може да се видят и в други страни като Япония, Сингапул и САЩ. Те могат да функционират навсякъде - от в градски условия до в пустинята, осигурявайки земеделска продукция в райони, където традиционното селско стопанство е невъзможно. 

Велтикалната ферма в Чънду използва различни напреднали технологии като специално разработени сортове земеделски култури, вертикална триизмерна система за отглеждането им, автоматична система за подаване на хранителните вещества, енергоефективно изкуствено осветление, имитиращо естествените условия и др. 

Първоначално в нея ще се отглеждат различни салати, а впоследствие ще се интегрират и други култури, включително ядливи гъби. 

Учените подчертават, че продуктите, произведени в нея, са също толкова пиателни, както и тези, отглеждани на стандарнтни селскостопански площи, но реколтата ще се прибира по-рано, благодарение на точната настройка на светлината и хранителните вещества, което предизвиква по-ранен цъфтеж и узряване на селскостопанската продукция. 


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки