В село Лилково успешно реализираха проект: „Празници, традиции и творчество: Първо сме българи!“


01 Декември 2023, Петък


Той бе осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, чрез „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“

Автор: Десант

НЧ „Родопска искра 2020“ в пловдивското село Лилково успешно реализира проект за цикъл: „Празници, традиции и творчество: Първо сме българи!“, получил финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, чрез „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

В неговите рамки бяха организирани пет творчески работилнички на български занаяти, тематично свързани с народните празници и обреди – за художествено плетиво, стъкларско ателие, работилница за изработка на кукерски маски, ателие за грънчарство и художествена керамика и творческа работилница, тематично свързана с Еньовден.

Целта на проекта е разширяване на знанията и запазване на обичаите и традициите на българския народ и най-вече на тези типичните за региона чрез изграждане на приемственост, чрез емоционално съпреживяване, чрез утвърждаване на националното самосъзнание, възпитание в дух на родолюбие и българщина.

В основата на концепцията на проекта „Първо сме българи“ е създаване на възможност на участниците да се докоснат до празниците, традициите и обичаите през призмата на занаятите, утвърждаващи един празник като типично български и типично родопски. Работилничките бяха подходящи и за деца, и възрастни.

Начало на проекта бе поставено на 15-16 октомври 2022 г. и това не бе случайно. Според българските традиции през есента – след събиране на реколтата и застудяване на времето, работата на стопаните по нивите е приключила, а с това се дава и начало на седенките.

В импровизирана седянка „Лилковски заПлетени истории: Дядовата ръкавичка, бабиното шалче“ участниците се „захванаха“ с ръкоделие – плетиво. Под вещото ръководство на Надежда Тодорова, майстор по художествено плетиво, те се запознаха с ръчното багрене на вълнена прежда, с няколко техники за плетене и с други майсторски тънкости. Децата изплетоха шалчета, използвайки само пръсти, а по-големите – ръкавички от ръчно багрена 100% мериносова вълна.

В специално изнесената в с. Лилково стъкларска работилничка деца и възрастни се докоснаха до вълшебството на стъкларството. Всички участници имаха възможност да се запознаят с тънкостите на този красив и уникален занаят, като изработят свое стъклено произведение под вещите напътствия на майстор стъкларя Иван Станев. А под ръководството на квалифициран декоратор – Диана Панайотова, фините стъкларски изделия се превърнаха в изящна коледна украса.



Събитието бе изцяло тематично свързано с българските традиции и обреди на предстоящето Рождество Христово. Участниците се потопиха в атмосферата пресъздаваща ритуалите за празника, символиката на коледното дръвче, неговата украса, обредите и наричанията.

Ателието „Пазители български: Кукерски маски и медни чанове“ се проведе на в началото на февруари т.г. в с. Лилково и включваше изработка на кукерски маски от щавена овча кожа, пера, пискюли, мъниста и други. Докато творяха, участниците научиха за тайните на уникалните кукерски ритуали, пазителството и символиката, съхранили чара и магията си и до днес. Ръководител на работилничката бе Ангелина Нешева.



Изработените маски, заедно със закупените кукерски костюми и хлопки по проекта, бяха презентирани на две специално организирани изложби. Преди тях обаче  на 16 февруари малките лилковчета от детска кукерска група „Лилковски пазители“ гостуваха на екипа на Държавен архив", Пловдив. Хлопките им огласиха коридорите и офисите на институцията, спазвайки традицията по прогонване на злите сили и проправящи път на новото начало, на пролетта, символ на плодородие и берекет.

С това гостуване се постави началото на дефилето на децата по цялата пешеходната улица на Пловдив (Главната), та чак до Община „Родопи“, където ги посрещна лично кметът Павел Михайлов и им разказа им за кукерските ритуали от своето детство.

На 19 февруари 2023 г. за трета поредна година НЧ „Родопска искра 2020“ организира в с. Лилково кукерски празник „Старци“, на който костюмите и маските от проекта бяха показани в специален актрактивен танц, който въодушеви и участници, и публика.

Под надслов „Търкулнало се гърнето...“ на 7-8 април 2023 г. се проведе творческа работилничка по художествена керамика и грънчарство. С помощта на майстора грънчаря Даниела Горалова, всеки участник имаше възможност да се докосне до глината и до вълшебното й качество да „сътворява“ и „оживява“.

Изработиха се красиви великденски кошнички, декорирани и украсени според индивидуалното усещане на всеки от участниците – рози, цветя, сърца, листа. Работилничката завърши с изписване на керамични яйца.



Участниците развихриха творческата си фантазия, а резултатът бе повече от прекрасен –  преливащи от цветове и пролетна пъстрота яйчица. И макар че прехвърчаха априлски снежинки, настроението беше пролетно и в очакване на Великденските празници.

По повод Еньовден на 24 юни се проведе Творческо ателие „Шепот от дълбините на времето“ и освен с магията на билките и слънцето то бе тематично обвързано с българските митове от стари времена, написани, разказани и прочетени за съвременния човек. Участниците си разказваха за самодиви, змейове, приказки и легенди от българския фолклор.

Писателят и творец Венцислава Великова прочете тематично подбрани разкази, докато всеки един участник рисува и твори върху тикла (родопска каменна плоча) или керемида. „Облякоха“ се стари думи с нови лица, видяни и пресъздадени от слушателите по начин, по който те виждат старите сили,за които се говори в легендите и митовете. Включена бе и беседа за празника на билките и обредите свързани с него.

Изработените предмети бяха показани на две изложби по време на „Лилково поСреща“ и по време на „Европейски дни на културното наследство 2023“.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки