Вулканът в Исландия може да бълва огън и пепел в продължение на столетия


Вулканът в Исландия може да бълва огън и пепел в продължение на столетия
Снимки: © globallookpress.com
16 Ноември 2023, Четвъртък


Учени твърдят, че започва период на новия цикъл на вулканичната активност на острова

Автор: Десант

Порталът Live Science съобщава, че очакваното в скоро време неизбежно избухване на вулкана в Исландия е част от хилядолетния цикъл на вулканична активност. И това може да предизвика нови изригвания в течение на много векове напред. 

Специалисти от Скандинавския вулканологичен център при Университета на Исландия твърдят, че „времето е изтекло“. 

Вулканологът проф. Клайв Опенхаймер от Университета в Кеймбридж заявява пред портала, че изригването на вулкана Фаградалсфял през 2021 г. е поставило началото на новия цикъл на вулканичната активност на острова. 

Данните от геоложските архиви сочат, че продължителността на периодите на активност са от 600 до 1200 години, като след тях следват изпулси на изригвания, които могат да се проточат от 200 до 500 години. 

Експертът твърди, че през 2021 г. е стартирала нова фаза от изригвания, в хода на която няколко разлома, пресичащи Рейкянес, могат да бълват огън и дим в течение на няколко века. 

Самият Фаградалсфял, дори да бъде „подкрепен“ от всички 33 активни вулканични системи в Исландия, наричана „Страната на огъня и леда“, няма да унищожи Европа. Но заедно с огнедишащите планини на континента, могат. Като ще докарат доста беди и на Северна Африка.

Главната опасност от „южния фронт“ произтича от супервулкана Кампи Флегрей (Campi Flegrei), чието име от италиански се превежда като „огнени полета“.

Тяхната калдера се простира на 14 километра около Неапол, където в последните три месеца земята често се тресе. Властите в Италия също разглеждат планове за евакуация на милионното население в района. 

Под калдерата се усеща движение и ако вулканът изригне, разтопената магма може да достигне и до Лондон.

Учени от Центъра за проучване на екзистенциалния риск при Кеймбриджския университет се плашат още от Везувий и вулкана на остров Санторини, който не е толкова далече от Кампи Флегрей. Те са опасни не толкова със самото си игригване, а с мощните подземни трусове, които са способни да предизвикат цунами в Средиземно море с височина над 30 метра и други тектонични неприятности. 

В резултат на това ще бъдат разрушени средиземноморските комуникационни системи, включително подводни кабели. И най-главното - за дълго ще бъде блокиран от заливащата го вода и потъналите кораби. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки