Навършват 142 години от смъртта на Кольо Фичето


Навършват 142 години от смъртта на Кольо Фичето
Снимка: Исторически музей - Дряново и Община Дряново
15 Ноември 2023, Сряда


Историческият музей в родното му Дряново организира ежегодни събития в негова чест

Автор: Десант

На 15 ноември се навършват 142 години от смъртта на ненадминатия в майсторството си и всепризнат със своя оригинален почерк в създаването на архитектура през XIX в. Никола Фичев (Колю Фичето), припомнят от Историческия музей в родното му Дряново.

Покорил още приживе сърцата на хората с благост, скромност и безгранично трудолюбие и оставил за поколенията след себе си богато архитектурно наследство, днес името му е символ на честност, отговорност и висока степен на отдаденост към работата и все така ще е, докато има кой да спомня добрите му дела, изтъкват от културната институция. 

В чест на прочутия строител Исторически музей - Дряново организира ежегодни събития. В съревнование за портретна творба, през 2023 г. младият скулптор и носител на Наградата за живопис на Дряново в първия пленер „Дряново на майстор Колю Фичето - памет и настояще“ Стефан Коцев представи свое произведение с образа на майстора.

Скулптурата е изработена от гипс и носи като внушение онова, което характеризира възрожденеца - духовно вглъбен и упован в своето дело човеколюбец, скромен, но и със съзнание за ръста си.

По време на състоялата се през юли в Икономовата къща изложба с конкурсните творби, скулптурната фигура бе откупена от дряновеца Венцислав Панев и дарена на музея.

„Такива благородни жестове дават надежда за общото ни бъдеще. Те са доказателство, че възрожденският плам и добротворството в града на Колю Фичето са живи и че Дряново е давало и продължава да дава на света достойни хора. И утре отново с благодарност ще сведем глави пред величието на Фичевото дело и ще си пожелаем нови и нови положителни примери в съвременната ни история да задават посоките на развитие на родината“ - отбелязват от дряновския музей във фейсбук страницата си.

По повод годиинината в Дряново бяха поднесени венци и цветя пред паметника на славния възрожденец.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки