В Ахтопол се проведе кръгла маса, посветена на 50-годишнината на НИМ


В Ахтопол се проведе кръгла маса, посветена на 50-годишнината на НИМ
Снимки: Авторът
11 Ноември 2023, Събота


Форумът, организиран от Сдружение „Черноморска Странджа“, вече има 20 издания

Автор: Диана Славчева

Двадесета кръгла маса, организирана от Сдружение „Черноморска Странджа“, се проведе на 11 ноември в Ахтопол. При откриването й заупокойна молитва в памет на починалите именити историци и археолози, участвали през годините в престижния форум, изнесе Агатополският епископ Йеротей.



Първата конференция тук се провежда през 2012 г., като оттогава досега са изнесени близо 160 доклада и научни съобщения. Два пъти годишно кръглата маса събира учени и представители на различни институции, музеи и организации, занимаващи се с проучване и опазване на културно-историческото наследство на региона.

Двадесетото й издание бе посветено на 50-годишния юбилей на Националния исторически музей. Тази годишнина ще е основна тема и в следващия брой на сп. „Будител“.

В Ахтопол беше представено най-новото издание на НИМ - монографията на проф. Иван Христов „Антични и средновековни железни котви от Българското Черноморие“. Приноса и достойнствата на този труд коментира д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас.



Директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова представи обобщени данни за половинвековната история на най-големия ни музей.

Тя направи кратък обзор на продължаващите вече 20 години проучвания на Националния археологически резерват Калиакра и знаковите находки, открити на този обект.



В доклади бе разгледана богатата международна дейност, която НИМ извършва с цел популяризиране в чужбина на българското културно наследство.

Презентирани бяха и резултатите от археологическите проучвания на средновековния манастир „Св. Йоан Продом“ в Ахтопол.

Д-р Атанас Орачев се спря на спецификите на седиментацията върху железните котви от пристанищата и котвените стоянки в днешния шелф на Странджанското Черноморие. 

Той запозна присъстващите и с новата си монография „Бащите на европейската политика“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки