Уасабито подобрява паметта при възрастните


Уасабито подобрява паметта при възрастните
Снимката е илюстративна
08 Ноември 2023, Сряда


Вижте какво установиха японски учени

Автор: Десант

На всички любители на суши е известно, че парливото уасаби прочиства синусите. Но тази японска подправка оказва и друго благотворно влияние на човешкия организъм, особено върху паметта и когнитивните способности. 

Учени от университета в Тохоку са публикували в Nutrients резултатите от своята работа, в която са установили, че уасабито подобрява кратковременната и дългосрочната памет, а също така засилва асоциативната памет в мозъка на хората между 60 и 80 години. 

Те са провели рандомизирано изследване сред 72 възрастни участници в течение на 12 седмици. Всеки ден специалистите са давали на половината от учасниците в експеримента по 100 мг екстакт от уасаби, а на свой ред, контролната група е получавала по таблетка циклодекстрин (вид олигозахарид).

Отбелязва се, че в уасабито е съдържало около 0,8 мг 6-метилсулфинилгексил изотиоционат (6-MSITC) — активна съставка, играеща ключова роля в подобряването на паметта.

Участниците са минали през различни когнитивни тестове преди и след изпитателния период, чиито резултати нагледно са демонстрирали, че употребата на таблетки с уасаби подобряват паметта. Те успешно се справили с асоциативните тестове, при което е трябвало, например, да се съотнесе име с дадено лице. 

Според специалистите, 6-MSITC оказва въздейстие върху хипокампуса – тази област от човешкия мозък, която отговаря за паметта. 

Изследеователите се надяват вбъдеще да разберат как този биоактивен компонент влияе на тази област на молекулярно ниво. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки