След изригване на вулкан: Япония се сдоби с още един остров


След изригване на вулкан: Япония се сдоби с още един остров
07 Ноември 2023, Вторник


Очаква се той да продължи да увеличава площта си заедно с последваща вулканична активност.

Автор: Десант

Японският Институт за изследване на земетресенията обяви, че Страната на изгряващото слънце вече има в състава си нов остров. Неговият диаметър не надхвърля няколкостотин метра.

Парчето земя насред Тихи океан се е появило, благодарение на подводен вулкан, изригнал недалече от остров Ио. Той влиза в състава на архипелага Огасавара, отдалечен на около 1000 километра южно от Токио.

Специалисти, провеждащи в края на октомври наблюдения на вулканичната активност в региона, са потвърдили новината за изригването. То е довело до т.нар. фреатомагматично изригване, при което магмата се оказала в океана, а от дълбините са изхвърлени нагоре големи скални късове.

Малко по-късно наблизо е открит и „новороденият“ остров. Водата около него е в сиво-бежов оттенък и е много вероятно островът да продължи постепенно да нараства заедно с последваща вулканична активност. 

Експертите коментират, че това събитие е ярък пример, че природата не само взима от нас жизнено пространство чрез катаклизмите, но и ни дарява такова посредством тях.  


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки