В бургаския музей представят как се вари ракия


В бургаския музей представят как се вари ракия
Илюстрация: Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян
07 Ноември 2023, Вторник


По време на демонстрацията поети ще пишат стихове „С перо и лист хартия край казана за ракия“

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Бургас продължава представянето на българското нематериално културно наследство. След успешната програма на музея, свързана с етнокухнята и приготвяне на автентични традиционни ястия, сега екипът на културната институция има намерение да направи демонстрация на приготвянето на един от най-ценните продукти за българина – гроздовата ракия.

Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд, а употребата й с цел пълно опиянение е не толкова масово явление, поне за по-стари времена.

Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на XIV в. в известие от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но други не приемат това твърдение.

Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“. В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.

Демонстрацията на технологичния процес за варене на ракия ще бъде представена в двора на Етнографската експозиция в Бургас на 10 ноември от 11 ч. Ще бъде използван домашен ракиен казан.

„Все пак, поради твърде особените особености на българското законодателство, няма да бъдат варени джибри, понеже в такъв случай попадаме под ударите на закона и рискуваме сериозна глоба, въпреки че цялото събитие е с цел демонстрация, не е с цел изваряване и консумация или продажба на продукта“ – поясняват музейните специалисти.

Успоредно с демонстрацията, ще бъдат представени известни и не толкова известни факти за ракията.

Екипът на музея кани да се присъединят към събитието и представителите на обществото на бургаските поети, като се включат с написване на стихотворение в импровизиран блиц конкурс „С перо и лист хартия край казана за ракия“.

Създадените на място творби ще бъдат издадени от РИМ – Бургас в специална книжка.

Бургаските етнографи възнамеряват тази сбирка да стане ежегодна и да се утвърди като стимул за вдъхновена поезия всяка есен в двора на музея.

По време на работата на поетите от РИМ – Бургас ще осигурят ракия, кафе и мезе за стихоплетците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки