Защо северното сияние стигна до нашите ширини


Защо северното сияние стигна до нашите ширини
Снимка: Интернет
06 Ноември 2023, Понеделник


Явлението бе предизвикано от две последователни изхвърляния на коронарна маса от Слънцето

Автор: Десант

Тази неделя на много места в България станахме свидетели на изключително рядко небесно шоу – огнено северно сияние. По принцип не е обичайно то да бъде наблюдавано толкова на юг. 

Полярните сияния възникват следствие на взаимодействието на енергийно заредени частици от Слънцето с магнитосферата на Земята.

Заради особеностите на земното магнитно поле във високи широчини над двете полушария в овални зони (пояси), наричани аурорални овали, тези частици се сбълскват с горната атмосфера на нашата планета, от което става възбуждане на атомите и молекулите на газовете, влизащи в нейния състав. Това поражда светене, което ние възприемаме като преливащи се цветни вълни. 

Те биват различно оцветени, в зависимост от типовете газови частици. Широко разпространения жълно-зелен цвят идва от молекулите на кислорода, разположени на около 100 км над земната повърхност. Кислородът на височина от 320 км предизвиква червени сияния. А взаимодействието на заредените частици с азота води до синьо или пурпурночервено зарево. 

Обикновено диаметърът на ауроралните овали е около 3000 км, като обичайно полярно сияние се наблюдава в ширини от 67—70°.

Но при особено силна слънчева активност това явление може да се види и в по-ниски широчини – 20—25° по на юг или по на север от границите на обичайното му проявление. 

Сиянията от неделя бяха предизвикани от две последователни изхвърляния на коронарна маса от Слънцето, поради което възникна силна магнитна буря от клас G3.

Коронарните изхръвляния на маса най-често стават по време на слънчевия максимум, когато е пикът на 11-годишния слънчев цикъл. Сега се намираме в разгара на 25-я слънчев цикъл, който започна през декември 2019 г. и ще продължи до към 2030 г. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки