Възстановяват в София Мемориала на първи и шести пехотен полк


Възстановяват в София Мемориала на първи и шести пехотен полк
06 Ноември 2023, Понеделник


Той е разрушен през 1979 г., за да се построи пред НДК паметникът „1300 години България“ 

Автор: Десант

Столична обществена поръчка за изработване на работен инвестиционен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия (наричана „Желязната“ или „Шопската“) в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.

Внушителният паметник е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III. Пред него се провеждат военни чествания, паради, помени и други тържества до Втората световна война.

Състоял се е от три големи мраморни стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са изписани имената на над 3000 загинали от двата полка в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Пред централната стена е поставен на пиедестал лъв, който държи картата на Санстефанска България с нейните етнически очертания.



Лъвската фигура е дело на скулптора Михаил Михайлов. Архитектурният проект е на Александър Обретенов.

Мамориалът пострадва по време на бомбардировките на България през Втората световна война. След деветосептемврийския преврат комунистическата власт премахва статуята на лъва. През 1979 г.  мемориалът е окончателно разрушен, за да се построи в градинката пред НДК паметникът „1300 години България“, който бе демонтиран през 2017 г.





След демонтажа скулптурата на лъва е върната на някогашното ѝ място.

В заданието за обществената поръчка се подчертава, че всяко предлагано решение за възстановяване на знаковия мемориал следва да допринася за пълноценното обогатяване на съществуващата физическа среда чрез пространствено обоснована и естетически балансирана намеса.

Предвижданията на идейния проект следва да включват:

осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци, чрез възстановяване на мемориала на загиналите войници, който да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.;

цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие.

В допълнение, следва да бъде осигурена и възможност за възприемане на мемориала през тъмната част на денонощието чрез оформяне на подходящо художествено осветление, при съобразяване съществуващото осветление на територията.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 100 пиляди лева без ДДС.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки