В края на ноември ще е националният тест на BG-ALERT


В края на ноември ще е националният тест на BG-ALERT
Снимка: posoki.com
06 Ноември 2023, Понеделник


Решение да се използва ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници

Автор: Десант

Започва планираното тестване на системата BG-ALERT, съобщи МВР. Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на мобилните оператори и на фирмата изпълнител ще разяснят подробностите за тестовете по градове и в цялата страна.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва  от края на 2022 г. съвместно от МВР и Министерството на електронното управление с финансиране от ЕС. Целта й е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

„Всички потребители ще получават такива съобщения. Тестовете ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември. Системата е предвидена да влезе в употреба от догодина - началото на 2024 г. Важно е хората да не изпадат в паника, тези съобщения не представляват опасност за тях. В случай, че има такова съобщение, ще бъде написано ясно за какво събитие става дума и каква опасност представлява", обясни директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов, цитиран от бТВ.

Правомощията да вземат решение за предупреждение на гражданите чрез системата BG-ALERT ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници.

Това обяви шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов при представянето на подробности за началото на планираните регионални и национален тест на системата.

Джартов добави, че решението за предупреждение е последната стъпка, преди това предварително се наблюдават определени процеси и явления и по наличните данни следва представителите на институциите да вземат такова решение.

В съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, а там ще има допълнително информация. 

Преди дни смущаващи съобщения от BG-ALERT със силен звуков сигнал и вибрация изплашиха много хора. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. 

Системата ще продължи да се тества през целия ноември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки