Спасителна акция в района на Вихрен: Пострадал е чуждестранен турист, паднал от върха в неделя сутринта


Спасителна акция в района на Вихрен: Пострадал е чуждестранен турист, паднал от върха в неделя сутринта
Снимки: ПСС
06 Ноември 2023, Понеделник


Причините, довели до инцидента, са: неподходяща екипировка и подценяване на условията в планината

Автор: Десант

Тази нощ отрядите на Банско и Разлог при Планинската спасителна служба проведоха наземна спасителна акция в района на връх Вихрен. Пострадалият е чуждестранен турист, който е паднал от върха в неделя сутринта. Движел се е сам в планината, което впоследствие затруднява локализирането и бързото достигане до бедстващия мъж.



Причините, довели до инцидента, са: неподходяща екипировка и подценяване на условията в планината. Цяло чудо е, че мъжът е открит жив след такова падане!

Той е в тежко състояние, с множество фрактури. Силният вятър, студът, атмосферните условия и времето прекарано на открито са довели до изпадане в тежка хипотермия.

От Планинската спасителна служба предупреждават, че условията във високите части на планините вече са зимни, което изисква зимна екипировка, инвентар и познаване на терените.

Планинските спасители напомнят на туристите да не подценяват планинските терени, както и метеорологичните условия в планината, тъй като това крие сериозни рискове. те съветват планинарите, преди да се насочак към към планината, да обърнат специално внимание на екипировката, обувките и инвентара, с които поемат към планинските райони.

Желателно е туристите да не тръгват сами и да проучат внимателно маршрута, който се канят да изминат, като обърнат внимание на опасните зони.

„Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС! Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите. Не подценявайте зимната планина! Не забравяйте да направите и планинска застраховка!“ - препоръчват още от Планинската спасителна служба.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки