Излезе книга за византийската керамика от Българското Черноморие


Излезе книга за византийската керамика от Българското Черноморие
03 Ноември 2023, Петък


Автор на монографията е археологът д-р Мария Манолова-Войкова, един сред водещите специалисти по средновековна керамика в България

Автор: Десант

Излезе от печат монографията на д-р Мария Манолова – Войкова „Византийска керамика от Българското Черноморско крайбрежие (VIII – XIV в. сл.Хр.)“, съобщават от Вационалния археологически институт с музей при БАН.

Книгата представлява първия опит за цялостно представяне на византийския керамичен внос от Българското Черноморие. В нея са каталогизирани близо 850 амфори и трапезни съдове от 15 музейни колекции. Находките са класифицирани в 32 категории, за всяка от които е предоставена изчерпателна информация за технологията на изработка, характерните декоративни белези, установената хронология и произход.

Проследен е географският ареал на разпространение на византийския внос в Черноморския район и във вътрешността на българските земи. Изследването обхваща 13 селища от крайбрежната зона и очертава техните търговски контакти през периода VIII – XIV в.

Сред илюстрираните образци са забележителни произведения на византийското грънчарство и примери за местни изделия, които се придържат към византийската художествена традиция.



Д-р Мария Манолова-Войкова е археолог, един сред водещите специалисти по средновековна керамика в България. От 1996 до 2000 г. е редовен докторант към секция „Средновековна археология“ в НАИМ-БАН. През 2001 г. защитава дисертация на тема „Луксозната керамика в българските земи през ΧΙ – ΧΙΙ в.“ Специализира в Института по Византинистика към Виенския университет.

Интересите й са в сферата на средновековната култура и изкуство. Проучвател е на Велики Преслав, редица обекти по Българското Черноморско крайбрежие, античните градове Анхиало и Деултум, крепостите Кастрици и Петрич кале.

На 4 декември предстои представянето на изданието в Бургас. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки