АПИ: Подгответе колите за зимата


АПИ: Подгответе колите за зимата
Снимката е илюстративна
02 Ноември 2023, Четвъртък


от пътната агенция съветват шофьорите да не отлагат това за първите минусови температури

Автор: Десант

Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Въпреки че в момента температурите са високи, АПИ апелира шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

От пътната агенция съветват да се тръгва на път само с подходящи гуми, да се шофира внимателно, със съобразена скорост, да се спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и резки маневри.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при метеорологичните условия, ще затрудни работата на специализираната техника и ще възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, предупреждават от АПИ.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

През ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н., каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и др. По райони от областните пътни управления инспекции ще се извършват всеки месец, информират от пътната агенция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки