В Испания заради жегите изчезнаха гъбите


В Испания заради жегите изчезнаха гъбите
Снимката е илюстративна
01 Ноември 2023, Сряда


Индустрията по преработването и консервирането им е пред закриване

Автор: Десант

Горещата есен в Испания изсушава диворастящите гъби „от корен“. Това поставя под въпрос бъдещето на събирането на ядливи гъби и тяхната преработка.

В Галиция това производство е спаднало до исторически минимум, отбелязва испанското издание Efeagro.

В интервю за медията мениджърът на една от компаниите, занимаващи се с изкупуване и консервиране на диворастящи гъби Луз Кастело споделя, че след „четиридесет и девет години работа в този сектор, никога не сме виждали нещо подобно. В гората няма абсолютно никакви гъби“. По думите му малко дъжд е паднал в началото на септември и тъкмо гъбите тръгнали да растат, настъпила жега от над 30 градуса, която изсушила всичко и напълно преустановила събирането на горски гъби.

На практика, към момента, ако в завод, който досега е преработвал по 5000 кг на ден, предадат 30 кг гъби, то този ден се смята за късметлийски.

„Аз отдавна казвам, че тази индустрия у нас е пред закриване. Ние не можем да се борим с изменението на климата, а изостаналостта на селските територии означава, че горите са пълни с плевели или се залесяват с дървета, които са неподходящи за гъбопроизвоство“ - коментира още Луз Кастело. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки