Културните дейци излизат на протест в Деня на будителите


Културните дейци излизат на протест в Деня на будителите
31 Октомври 2023, Вторник


Врати за един час ще затворят и експозиците на бургаския музей

Автор: Десант

В Деня на народните будители - 1 ноември, културни институти в цялата страна ще затворят символично вратите си в знак на протест срещу ниските заплати в този сектор. Близо десетилетие хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и държавния архив получават едни от най-ниските възнаграждения, граничещи с минималната работна заплата. 

Служителите на Регионалния исторически музей в Бургас също ще се присъединят към своите колеги от другите градове. Те ще затворят експозициите от 12 до 13 ч. в първия ден на ноември и ще се съберат пред сградата на Държавната опера в морския град.

На 1 ноември с подкрепата на КТ „Подкрепа“ и НФ „Култура“ мирно, но настойчиво те ще заявят отново своите искания:

-          Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.

-          Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

-          Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

-          Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

-          Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

-          Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

-          Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти (извън единния разходен стандарт за издръжка), с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

-          Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни институти.

-          При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

-          Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки