Предстои среща на дестилаторите на етерично-маслени култури


Предстои среща на дестилаторите на етерично-маслени култури
Снимката е илюстративна
31 Октомври 2023, Вторник


На фона на продължаващ спад в площите с роза и лавандула, колеблив пазар на маслата и несигурна международна ситуация, бъдещето на бранша все още е неясно

Автор: Десант

На 14 ноември 2023 г. в 9:30 ч. в Интер експо център, София, ще бъде дадено началото на Втората национална среща на дестилаторите на етерично-маслени култури в България.

На фона на продължаващ спад в площите с роза и лавандула, колеблив пазар на маслата и несигурна международна ситуация, бъдещето на бранша все още е неясно. За това спомагат и готвените европейски регулации, свързани с етикетирането на химически субстанции.

Докъде стигна България в борбата в Брюксел за запазване на своята етерично-маслена промишленост и какво предстои в диалога между институциите, ще отговорят Андрей Новаков от ЕП, Маргарита Александрова от Министерство на икономиката и Андрей Митов от Европейската асоциация на етеричните масла (EFEO).

Какво потенциално отражение върху бизнеса може да има най-лошият сценарий ще разкаже Пламен Николов от Есетере, най-големият износител на етерични масла с основен пазар САЩ.

Каква беше розовата кампания тази година и има ли пропуски в прилагането на Закона за розата, това ще дискутира бизнесът заедно с представител на Министерство на земеделието и храните.

Докога ще продължи сривът при лавандулата, актуалните данни за площи и производство, ще коментират Константин Шаламанов, Пламен Николов и анализаторът Николай Вълканов от ИнтелиАгро.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки