В „Държавен вестник“ са обнародвани измененията и допълненията на Наредбата от 2011 г. за сечите в горите


В „Държавен вестник“ са обнародвани измененията и допълненията на Наредбата от 2011 г. за сечите в горите
Снимката е илюстративна
31 Октомври 2023, Вторник


В тях са конкретизирани начинът за провеждане на санитарни и принудителни сечи

Автор: Десант

В бр. 91 на Държавен вестник е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2011 г. за сечите в горите.

Промените са във връзка със Закона за изменение и допълнение на Закона за горите (обн., ДВ, бр. 11 от 02.02.2023 г.), както и с решения на Върховния административен съд, с които се отменят разпоредби от Наредбата.

С приемането на измененията и допълненията в Наредбата се определят условията и редът за изготвяне, издаване и одобряване на план-извлеченията и предписанията в изпълнение на чл. чл. 101, ал. 3, т. 8 от Закона за горите, както и компетентните държавни и общински органи, които вземат решение при наличието на „Изключителни случаи“. Определят се условията и редът за това в изпълнение на чл. 101, ал. 3, т. 9 от Закона за горите.

Създава се възможност за прилагане на видовете сечи по начин, който да обвързва Закона за горите с подзаконовата нормативна уредба, чрез адаптиране към взетите съдебни Решения и извършените промени в нормативната уредба.

Конкретизира се начинът за провеждане на санитарни и принудителни сечи и се регламентират видовете сечи към кои насоки на стопанисване се отнасят.

Основните цели на измененията са усъвършенстване на Наредбата и привеждането й в съответствие със Закона за горите, както и отстраняване на пропуски в Наредбата.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2011 г. за сечите в горите може да видите ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки