Има ли отровни риби в нашето море, колко е „опасна“ черноморската акула и защо калканът е плосък


Има ли отровни риби в нашето море, колко е „опасна“ черноморската акула и защо калканът е плосък
Снимка: Десант
27 Октомври 2023, Петък


Отговорите може да научите от лекция за Деня на Черно море в бургаския етнографски музей

Автор: Десант

Черно море е едно от най-забележителните изолирани морета в света. То се намира на границата на два континента – Европа и Азия. По бреговете му са разположени шест държави и живеят над 16 милиона души.

За всички тези хора морето е част от дома им, а никой не желае да гледа как домът му се замърсява, как брегът от дюни и плажове се превръща в бетонна джунгла и как се унищожават природните забележителности.

Всички ние искаме море с чисти води и много обитатели, красиви плажове и спокойствие на тях. Затова на 31 октомври 1996 г. правителствата на черноморските държави подписват Стратегически план за действие за възстановяване и защита на Черно море. Този ден е обявен за Международен ден на Черно море.

По този повод и този вторник (31 октомври) в Етнографския музей на ул. „Славянска“ № 69 в Бургас от 17:30 ч. ще бъде изнесена лекция от музейно-образователната програма на Регионален исторически музей Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“.

Тя ще запознае посетителите с любопитни факти за нашето Черно море и неговите обитатели. Присъстващите ще научат основните му характеристики, като по-слаба соленост, наличие на слой от сероводород, който е лишен от живот и др, и как тези особености са се отразили на неговите обитатели.  И заедно с музейните специалисти ще си отговорят на въпроса дали в нашето море се срещат отровни риби, колко е „опасна“ черноморската акула, защо калканът е плосък, а морската лястовица риба ли е или птица.

Таксата за посещение за възрастен е 5 лв., за учащи и пенсионери - 3 лв.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки