Природонаучният музей на Варна - съкровищница, опазваща природните богатства на региона


Природонаучният музей на Варна - съкровищница, опазваща природните богатства на региона
19 Октомври 2023, Четвъртък


В музейните фондове се съхраняват над 20 хил. експоната, включени към разделите Геология, Палеонтология, Ботаника, Зоология и Екзотика

Автор: Деница Герчева

Природонаучният музей се намира в сърцето на морската градина на Варна. Тук на метри от брега на морето се помещава малко позната, но много интересна сграда,скрила зад стените си богато разнообразие от флората и фауната на Черно море и българското Черноморско крайбрежие.

Музеят изучава и популяризира геологията, растителния и животински свят на черно море и българското черноморски крайбрежие. В музейните фондове се съхраняват над 20 хил. експоната, включени към разделите Геология, Палеонтология, Ботаника, Зоология и Екзотика. Животинският свят на района е представен от безгръбначни и гръбначни животни, подредени в систематичен ред – от едноклетъчните до бозайниците.

Основният акцент при представяне на клас Птици е върху най-типичните представители от орнотофауната на Североизточна България, каквито са водолюбивите и и водоплаващи птици, срещи във влажните зони в тази част на страната.

Сред експонатите има редки и световно застрашени видове като червеногушата гъска, а особен интерес представляват изчезнали от фауната на България видове като голямата дропла. С червен и черен цвят са обозначени застрашените и изчезнали животни и птици в нашата флора и фауна

Изключително голямо многообразие от видове може да предложи Природонаучния музей и всеки посетител получава  информация за това, което най-много го впечатлява. Разбира се най-голямо любопитство проявяват децата.

Безспорно у посетителите интерес предизвикат двете  диорами, внасящи колорит в микросредата на музейната експозиция със силно наситени и контрастни изображения и светлини по две специфични теми – горски свят и водоплаващи птици. За тях музейните експерти ще отделят специално време с разкази за избора на сцените и визуализиите в тях.

Недостъпен за посетителите остава фондът на Природонаучния музея, но въпреки това той е отворен за научни работници и специалити. Във фонда могат да се видят и екзотични експонати.

Природонаучният музей във Варна е съкровищница, събрала във витрините си част от небятното природното богатство: растения, животни, минерали и фосили, разкриващи ценни
моменти от миналото.

Още за Природонаучния музей във Варна можете да научите в документалния филм на телевизия СКАТ ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки