Легенда за Хасекията


Легенда за Хасекията
18 Октомври 2023, Сряда


Как една смела българска отвоювала свободна земя от турския султан 



Автор: Христина Митева

Макар в харема си да имал  повече от 200 красиви жени, султан Мурад занемял, смаял се когато видял хубостта на тази българка, която наричали Мария. Тя живеела в Урдовиза, селище, съществуващо и днес край Черно море под името Китен.

Брегът край него бил недостъпен, начупен и висок. Само от северната страна бил по-нисък, но там била издигната дебела крепостна стена.  Между кулите й се намирала главната порта. Край стените имало ров. Селището било оживено и процъфтявало от търговия, лозарство и градинарство. В пристанището му, през врата, препречена с верига, която се махала, когато влиза морски съд, непрекъснато сновяли търговски кораби, стоварвайки тук разнообразна стока от близо и далеч.
            
Но османците превзели странджанските земи. Паднала под властта им и Урдовиза...

Султан Мурад, наминавайки веднъж през изгубилото блясъка си под турскияя ятаган градче, останал запленен от хубостта на болярската дъщеря Мария. Не излизала и не излизала тя от ума му нито денем, нито нощем! И той поискал тя да му стане жена, обещавайки й всички богатства и благини на света.
               
Дълго обмисляла красивата българка що да стори. Накрая се съгласила да се омъжи за османския владетел, стига той да освободи от данъци и тегоби земята, която можел един конник с добър кон да обходи за един ден от зори до залез слънце. Тя поискала и правото да си запази българската вяра, давано от самия Мохамед в Корана на мюсюлманите – да не се насилва друговерец да приема исляма. Родена българка, докрай искала да си остане такава.

 И понеже знаела, че османлиите никога не спазват думата, дадена на християнин, затова поискала султанът да й се закълне, като в едната си ръка държи Корана, а в другата ръка шепа пръст. Така неговият бог непременно ще чуе думите му и ще следи дали ги изпълнява. В противен случай пръстта, земята ще го погълне, колкото и млад да е той, колкото и да е здрав.

Предвидливата девойка скрила на няколко места хубави, силни и  добре отпочинали коне, за да  подменя  изморени си кон, че да може да обходи колкото може по-голяма територия. Станала рано заранта, препускала цял ден и до заник слънце  успяла да обиколи земите на 17 селища. Запъхтян от умора, конят се стополил до морския бряг край залив, който и днес се нарича Атлиман – Конският залив.
               
Оттогава през Хасекията никога не минавал турчин с подкован кон. В местността Ковач свалял подковите на коня си, за да не смущава тропота на копитата му българите по тези места. Вървял кротко и смирено, като не вдигал очи от пътя си. И не вземал ни данъци, нито плячка, ни ядене, нито искал ангария от жителите на тукашните села.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки