В последните дни на разкопките в крепостта Русокастро откриха стена от неизвестна до този момент бойна кула


В последните дни на разкопките в крепостта Русокастро откриха стена от неизвестна до този момент бойна кула
Снимка: РИМ-Бургас
16 Октомври 2023, Понеделник


Археологическият сезон на обекта приключи с голям успех за научния екип

Автор: Десант

Археологическият сезон на средновековния град Русокастро приключи с голям успех за научния екип. В последните дни на разкопките те откриха стена от неизвестна до този момент бойна кула. Тя е дълга 6 м и вероятно е била правоъгълна по план. Засега остава недопроучена, понеже е открита буквално в края на разкопките.

През 2023 г. откъм вътрешното лице е разкрита монументална крепостна стена с дебелина от 1 до 3 м., и линейна дължина 52 м. Откъм външното лице са разкрити 20 м.

Установени са  два строителни периода – ранновизантийски и средновековен, като през средните векове е имало поне три строителни етапа – в средата на XIII, края на XIII и средата на XIV в.

Открити са многобройно количество движими находки, сред които близо 40 монети и един оловен печат с изображение на св. Димитър Солунски.

Сред монетите преобладават български на цар Иван Александър, но има и сребърни екземпляри на Ахейското деспотство, сръбски грош, и дори едно торнезе на френски крал, отсечено във френския град Тур. Става въпрос или за крал Луи IX Свети, или за крал Луи Х Вироглавия. Тази монета е изключително рядкост за Балканския полуостров.

Намерени са и много железни предмети, сред които особен интерес представляват накрайниците на стрели.

Разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България. Провеждат се под ръководството на д-р Милен Николов.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Сексолог
16.10.2023 11:16:31
0
0
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много сперма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки