През последните два месеца на територията на Североизточна България се наблюдава съхнене по цера


През последните два месеца на територията на Североизточна България се наблюдава съхнене по цера
Снимка: ИАГ
12 Октомври 2023, Четвъртък


Покосени са насаждения в община Тервел


Сушата покосява церови насаждения в община Тервел. Това показва съвместна проверка на ЛЗС и РДГ Варна, алармират от Изпълнителната агенция по горите. 

Лесовъдите ще наблюдават насажденията до началото на следващия вегетационен период, когато ще се установи процента на увреждане в тях и ще бъдат предприети действия. Необосновано е обследването извън вегетация, след биололгичния листопад на дърветата, допълват специалистите по лесозащита.

Здравословният проблем е констатиран и в семенни, и в издънкови насаждения, без значение от възрастта. Заснемане с безпилотната летателна техника на станцията, на територията на Държавно горско стопанство – Тервел, показва засегната площ на увреждане в землището на с. Главанци. Причината според експертите е станалата вече „традиционна“ суша в Североизтока, която отслабва физиологично дори устойчиви дървесни видове, какъвто е и церът.

До момента информация за съхнене на цера е подадена от ДГС Добрич и ДГС Суворово. Данните в лесопатологичния модул на информационната система на Изпълнителна агенция по горите са изключително важни за планиране на проверки и лесозащитни мероприятия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки