Oт Варна до звездите


Oт Варна до звездите
12 Октомври 2023, Четвъртък


Възможностите и потенциала на допълнителното обучение в НАОП „Николай Коперник“ - Варна

Автор: Деница Герчева

Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" е една от забележителностите във Варна. От построяването си през 1968 г. сградата не е променяла предназначението си на научно-просветно учреждение, посветено на наблюдението и изучаването на небесните тела във Вселената.

Към наши дни НАОП "Николай Коперник" Варна е дом на младите таланти по астрономия, на техните преподаватели и хора, тясно свързани с природните науки. Изключително добрата техническа и материална база дават възможност както за технически, така и за практически обучения.

Двата монтирани телескопа са само част от оборудването на обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ , място, което с всяка година привлича все повече ученици към своите кръжоци. Повече за функцията на телескопите разказва Юри Георгиев, човекът, който поддържа телескопите, така важни за практическото и допълнително обучение на кръжочниците.

Учениците на обсерваторията традиционно постигат високи резултати във всички национални и международни олимпиади. Допълнителното обучение дава на учениците широка гама от познания, която те прилагат в училищното си образование и в ежедневието си. Интензивни подготовки протичат за олимпиадата в Китай, 8 са учениците, които ще представляват България, от които двама са от Варна – Миглена Меркулова и Светослав Арабов – ученици от МГ „д-р Петър Берон“ и дългогодишни кръжочници в народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“.

Времето, посветено на звездното небе пък им се отблагодарява в училище, където децата се чувстват по-уверени и по-подготвени от връстниците си в определени области. Преподавателите потвърждават това и казват, че обсерваторията категорично развива знанията и уменията на учениците, които гледат много по-просторно света около себе си и развиват качества, които им помагат в личностното развитие и в професионалното им ориентиране. А любовта към звездите идва от най-ранна детска възраст, казват учениците, които посвещават свободното си време на астрономията и са отдадени на по-различното обучение в света на необятния Космос.

Ръководителите на учениците са неотлъчно до тях, те са техни учители, напътстват ги, но са им и приятели, защото доверието в екипа е най-важното казват преподавателите, а състезанията било то и от олимпийски характер, трябва да се възприемат повече като приключение и път към създаването на спомени и най-вече нови приятелства. Не е нужно всеки от учениците ни да стане астроном, но е важно всеки да открие какво обича да прави, казват преподавателите, които поощряват възпитаниците си да се занимават с това, което истински обичат.

Aстрономията дава много по-различен поглед върху света и всеки докоснал се до тази наука, остава завинаги свързан с нея без значение дали избира да се развива професионално или не. Това сподели във Варна д-р Артур Кордон, Основател на клуб «Канопус» към варненската астрономическа обсерватория "Николай Коперник". Практиката е тази част от обучението, която превръща децата от ученици в истински изследователи на звездното небе.

В годините обсерваторията във Варна се радва на все по-голям интерес. Тези, които я напускат оставят след себе си трайна следа, която пък се продължава от онези, които за първи път прекрачват прага й. НАОП "Николай Коперник" – Варна се стреми въпреки предизвикателствата на времето и не винаги достатъчното финансиране да даде стабилна подготовка на учениците си и да им покаже, че възможностите са навсякъде, а ограниченията са само в собствените им съмнения.

Лекторите са неотлъчно до децата по време на тяхната подготовка без значение дали става въпрос за кръжоците или за представянето им на форуми от световно значение, какъвто е този в Китай. Ева Божурова е сред преподавателите, които посвещават живота си на учениците и на астрономическата обсерватория.

Ключова е 2023 г. за варненската обсерватория и планетариум.Годината минава под знака на три важни годишнини, сред които 55 години от откриването на астрономическия комплекс,60 години астрономия във Варна и 550 години от рождението на патрона й Николай Коперник. По повод тези значими събития във Варна пристигнаха хора от цялата страна, специалисти в областта на астрономията, любители и такива изкушени от астрономията, за да присъстват на валидирането на марки, свързани с годишнините.

По този начин варненската обсерватория показва ключовото си значение и авторитет в сферата на допълнителното образование, на природните науки и на начина, по който се обучават и развиват децата.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна на пръв поглед една малка сграда, стаена в морската градина на морската столица, а в същото време място, което сбъдва най-смелите мечти и е най-прекият път от Варна към Звездите.

Документалният филм на телевизия СКАТ за обсерваторията можете да видите ТУК.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки