Вдигат минималната заплата със 153 лв


Вдигат минималната заплата със 153 лв
11 Октомври 2023, Сряда


От 1 януали 2024 г. тя става 933 лв.

Автор: Десант

933 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. В момента тя е 780 лв. С този ръст от почти 20%, съчетан с други мерки, „ние ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на правителството, на което ще бъде определен новият размер на най-ниското възнаграждение за страната.

„България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Ние поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си възнаграждения“, мотивира решението министър-председателят.

Акад. Денков подчерта стремежа на кабинета страната ни да предлага производства с високо качество, висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка. Той отбеляза усилията на министрите в тази посока.

От 2024 г. минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. Това повишение ще подобри жизнения стандарт на повече от 500 000 работещи, които в момента получават възнаграждения от 780 до 933 лв. То значително надхвърля инфлацията през последната година – през август 2023 г. спрямо август 2022 г. тя е 7.7%.

Правителството определя новия размер на най-ниското възнаграждение според изискванията на Кодекса на труда. Законът гласи, че минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новата най-ниска заплата не може да е по-ниска от определената за предходната година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки