„Записки по едно предателство“ е плод на мечтите на Георги Дюлгеров да екранизира епоса на Захари Стоянов


„Записки по едно предателство“ е плод на мечтите на Георги Дюлгеров да екранизира епоса на Захари Стоянов
09 Октомври 2023, Понеделник


Впечатляващи са коректността и точността, с които постановчикът борави с класическия литературен първоизточник

Автор: Борислав Гърдев

В края на септември се състоя премиерата на „Записки по едно предателство“ – новия филм на проф. Георги Дюлгеров, създаден по „Записки по българските въстания“ от  Захари Стоянов.

Кинолентата е плод на 48-годишни усилия и мечти на Дюлгеров да екранизира епоса на летописеца на Априлското въстание и излиза 9 години след последния игрален филм на именития наш ресисьор „Буферна зона“.

И в този си филм доайенът на киното ни се представя на висота, предлагайки ни и като сценарист своята гледна точка и интерпретация на може би най-съществената част от Захариевите „Записки“.

След като гледах филма, изчетох внимателно тези страници от епопеята, които са свързани със съдържанието на „Записки по едно предателство“. Впечатлих се от коректността и точността, с които постановчикът борави с класическия литературен първоизточник. Личи не само пиететът, но и желанието му достоверно да пресъздаде описаните драматични събития от първата  половина на май 1876 г.

Хареса ми и гледната му точка – срещата на оцелелия Захарий Стоянов – единствен от групата от четирима души – с предателя  Въльо Стоилов Мечката на мястото, където са убити мъчениците на българската свобода. Захарий се стреми към справедлив съд със задна дата – на 10 септември 1886 г., водейки със себе си трима стражари и тетевенския кмет Влаевски – Тодор Велев.

Логично, след настъпилия катарзис в предателя той се отказва да му дава присъда, удовлетворен от моралното възкресение на Мечката, пазача на тетевенските мостове, оставяйки го жив, а както се оказва и от финалните надписи Въльо Стоилов дори го надживява!

Тъй като творбата е тв производство и е снимана с унизително малък бюджет, бие на очи оскъдицата, при която е реализирана. Давам само два примера за нагледност.

Възловите епизоди, свързани със срещата на Захарий Стоянов и Въльо, са експонирани възможно най-минималистично – в книгата групата, която придружава Захарий, е от около 20 души, вкл. околийския началник Зографски и съдника, тоест съдията Змияров, от които във филма се мярка осезаемо  Зографски – Ники Стоичков.

Не се казва и нищо за другата цел, с която Захарий Стоянов е тръгнал на това пътешествие – предстоящите на 28 септември избори за Трето ВНС, след издаден регентски указ от 8 септември, на които Захарий, вече действащ депутат и властник, отново ще бъде избран за народен представител и дори ще се отчете пред своите избиратели с брошурата „Какво направихме в Търново?“, 1886.

Най-дразни със своята бутафорност и скромност сблъсъкът на депутати и апостоли за пълномощията им на Оборище, където първото ни наистина велико народно събрание прилича на местно  ловджийско сборище.

Приемаме тези слабости като неизбежни, тъй като иначе нямаше да има и филм. Деветгодишната пауза не се е отразила на работата на Дюлгеров, който е все така вдъхновен при работата си върху този свой съкровен проект.

Стабилна е операторската работа на Веселин Христов, работил основно със Стефан Командарев, а музиката на Мира Искърова, постоянен сътрудник на режисьора, впечатлява със своята изящност, както и с умелата обработка на използваните автентични народни песни.

Нямам забележки  към актьорския състав. Пламен Димов е подкупващо самоотвержен като Бенковски, разкривайки и скрити черти от иначе бронирания му характер: на уязвимост и ненужна доверчивост, и доказва, че е перспективен актьор, нещо, което забелязах още като го гледах в „Блаженият“, 2021 на Станимир Трифонов.

Иван Николов е обран и достоверен като Захарий Стоянов, показвайки на екран непосредствено и такъв негов недък като пелтеченето му.

Силни и убедителни са изявите и на Цветан Алексиев като отец Кирил и на Красимир Доков като Нею.
Над всички се откроява с проникновената си версия на предателя Въльо Мечката Ивайло Христов, създавайки не просто конгениална, а вероятно и най-добрата си роля в своята богата  кинокариера. Незабравим е, когато усърдно сече дървото, с което ще направи кръст на Бенковски.

Към финала на творбата се усеща тягостно настроение в народопсихологически план, когато участниците в срещата коментират предателската същност на българското племе.

Отново се намесва Захарий, за да нанесе нужната корекция – „Защо тогава в пловдивския затвор никой не ме предаде, а ме познаваха  300 души? И защо доктор Васил игра пред мен ръченица, а знаеше, че е осъден на смърт?“.

Именно първенецът на българската литература, тогава 36-годишен, прави нужното уточнение: „Те (пловдивските затворници, б.а.) бяха свободни  по дух, а този тук (Въльо, б.а.)  си остана роб и затова ни предаде“.

Осъществен скромно, но с желание  и смирение, „Записки по едно предателство“ е важен и нужен филм, чрез който поставяме на изпитание както нравствените си ценности, така и качествата и потенциала на национлания ни дух.

Съзнателно не засегнах темата за съпоставката на двете екранизации – на Шаралиев от 1975 – 1981 г. и на Дюлгеров.

Първата си е меродавна класика, снимана с много по-солидно финансиране и подкрепа от държавата, в която блеснаха с изявите си плеяда млади таланти – Антоний Генов – Волов, Радко Дишлиев – Бенковски, Стоян Стоев – Захарий Стоянов, Георги Мамалев – Стефан Стамболов, без да забравяме големия Никола Тодев като Въльа Мечката.

Дюлгеровата версия е по-скромна като мащаб на реализацията си и е „вариация на тема“. Което съвсем не означава, че е слаба или ненужна. Различни времена, различни интерпретации на родната ни история и литература, различни филми...


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки