Миньорските пътни блокади продължават


Миньорските пътни блокади продължават
Снимка: News.bg
09 Октомври 2023, Понеделник


Десети ден остават затворени за движение на автомобили участъци от магистрала "Тракия", от пътя Стара Загора-Димитровград, както и Проходът на републиката и Подбалканският път при Гурково

Автор: Десант

Миньорските пътни блокади остават, енергетиците се готвят за ефективна стачка и за национален протест в София в деня на дебата по вота на недоверие срещу правителството на Николай Денков заради политиката му за въглищните региони.

Гласуването ще е в четвъртък, но политическото говорене ще е предишния ден и очакванията си едно събиране на миньори пред парламента да ескалира напрежението в Народното събрание.

Десети ден затворени за движение на автомобили, заради протестите на миньори и енергетици от държавните предприятия в енергийния комплекс "Марица-изток", са участъци от магистрала "Тракия" при Стара Загора, от пътя Стара Загора-Димитровград, както и Проходът на републиката и Подбалканският път при Гурково. Има обходни маршрути и организирано преминаване.

Протестиращите още преди ден обявиха, че се готвят за ефективни стачни действия, а в понеделник на магистрала "Тракия" започна събиране на подписка за такава. По закон ще е необходима подкрепата на повече от половината от работниците, обясни Георги Господинов от КНСБ в "Мини Марица-изток", цитиран от БНР.

Ще трябва да се уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятията в "Марица-изток". Основното е изтегляне на териториалните планове от европейските институции, както и гарантиране на работа краткосрочно и дългосрочно на мини и тецове в комплекса "Марица-изток". Протестиращите се заканиха блокадите да останат, а в четвъртък от 18 часа да се съберат за национален протест в София.

Източник: Медиапул


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки