Проучванията в Акве калиде установиха средновековни жилищни сгради над ранновизантийските структури


Проучванията в Акве калиде установиха средновековни жилищни сгради над ранновизантийските структури
Снимка: РИМ-Бургас
09 Октомври 2023, Понеделник


Тази година се провеждат се едни от най-резултатните археологически разкопки в известния античен и средновековен град

Автор: Десант

Провеждат се едни от най-резултатните археологически проучвания на известния античен и средновековен град Акве калиде. Те се осъществяват с финансиране и съдействие от Община Бургас чрез Регионален исторически музей – Бургас.

Изследванията са съсредоточени в север-североизточната вътрешност на ранновизантийската баня. Настоящата картина от проучванията представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. 

След като през 2022 г. бе установено местоположението на калдариума, през настоящия археологически сезон той вече окончателно бе разкрит в сравнително добре запазено състояние с плътна хидрофобна мазилка.

Паралелно с това продължава отварянето на хипокаустното помещение и на античния канал.

Откриваните находки: фрагмент от оброчна плочка с посветителски надпис, изящни теракоти, части от лампи, монети, за пореден път препотвърждават активното му използване още в Античността, което се свързва с  наличието на нимфеум в тази зона.

От голямото количество монетен материал от Античността и ранновизантийската епоха отново доминират монетите от ІV в. 

Усилията на екипа са насочени и към разкриването на засечения през 2022 г. басейн в обсега на античния каптаж, използван до неотдавна, а по-късно бетониран.

Изцяло нов момент в тазгодишната археологическа кампания е установяването на няколко средновековни жилищни сгради над ранновизантийските структури. Те показват едно плътно застрояване и интензивен живот от края на ХІІ – началото на ХІІІ в.

Разкрита също така е по-голямата част от средновековна отводнителна система, състояща се от две шахти и тръбопроводи. Синхронни са и материалите от художествена керамика с преобладаваща сграфито керамика, печат и множество монети.

В по-късен период в северната част на ранновизантийската баня  върху късноантичните (ранновизантийски) и средновековните структури е бил развит некропол.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки