Завърши последното мероприятие в страната по въздушното пръскане срещу опасната борова процесионка


Завърши последното мероприятие в страната по въздушното пръскане срещу опасната борова процесионка
Снимки: ИАГ
06 Октомври 2023, Петък


Авиоборбата се проведе в обекти, предвидени за третиране с годишната прогноза за очакваните нападения от вредителя

Автор: Десант

Завърши въздушното пръскане срещу боровата процесионка в обхвата на дейност на Лесозащитна станция - Пловдив. Над 8500 дка нападнати борови гори бяха третирани срещу опасния вредител. С извършването на мероприятието приключи последното въздушно пръскане за страната за тази година.

То бе съобразено с развитието и биологията на вида, информират от Изпълнителната агенция по горите.

Първите въздушни пръскания се извършиха в началото на септември на територията на Регионална дирекция по горите – Кърджали, където бяха третирани иглолистни гори с обща площ 3800 дка в ДГС-Ардино, ДГС-Момчилград, ДГС-Кирково и ДЛС-Женда. В средата на същия месец се изведе борбата срещу вредителя в обхвата на РДГ-Пловдив на територията на ДГС-Хисар и община Хисаря върху общо 900 дка.

През първите дни на октомври върху 3800 дка борови гори в ДГС-Стара Загора ( в т.ч. 214 дка общински гори на община Стара Загора) се извършиха последните за годината въздушни пръскания срещу боровата процесионка на територията на ЛЗС-Пловдив.

Мероприятието беше извършено и финансирано от съответните териториални поделения на Южноцентрално и Югоизточно държавно предприятие, под методическото ръководство на ЛЗС-Пловдив.

Авиоборбата се проведе в обекти, предвидени за третиране с годишната прогноза за очакваните нападения от вредителя и в които са извършени контролни обследвания от експерти при ЛЗС-Пловдив. Навсякъде беше приложен биологичен препарат за растителна защита на основата на Bacillus thuringiensis.

Третиранията се извършиха с вертолет, снабден със система за ултрамалообемно пръскане, от лицензиран авиооператор, при подходящи метеорологични условия. Цялостната дейност по подготовката и провеждането на мероприятието се извърши под контрола на ЛЗС-Пловдив, както и на съответните РДГ и ДП.



Своевременно бяха уведомени пчелари и други заинтересовани страни в районите на пръскане.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки