„Надбягване в Източни Родопи“ по неотъпкани пътеки, които не се пресичат с туристически маршрути


„Надбягване в Източни Родопи“ по неотъпкани пътеки, които не се пресичат с туристически маршрути
06 Октомври 2023, Петък


Символите на всяко трасе в ултрамаратона са следи на животни, които могат да бъдат срещнати в

Автор: Десант

На 14 октомври (събота), от площад „България“ в Крумовград, ще стартира третото издание на ултрамаратон „Надбягване в Източни Родопи“, организиран от Фондация „Наука за природата“.

Районът предлага на своите посетители богато биоразнообразие и носи дух на мистиката от многовековната си история

Всеки участник ще може да избере една от четирите дистанции, в които да се включи:

Диво трасе: 67 km, 2500 Д+
Не случайно състезателите, записали се за тази дистанция, бягат със следата на вълка! Дивото трасе е това, за което си мислят организаторите, когато някой спомене за Източни Родопи. То съчетава в едно цяло всички гледки и чувства, които ги карат да обичат този район и да се връщат отново и отново за още.

Полудиво трасе: 37 km, 1500 Д+
За това трасе  организаторите предупреждават, че със своите 37 km и 1500 m положителна денивелация, Полудивото трасе по никакъв начин не е за подценяване. Едно от предизвикателствата по трасето е Дюшун дере (дюшун-падам), където всяка стъпка трябва да е внимателна.

Питомно трасе: 21 km, 700 Д+
Tази класическа полумаратонска дистанция е чудесна възможност за първо запознанство с Източните Родопи и с най-високия връх в околността – Иран тепе.

Fun Run: 4km, 100 Д+
Надбягване за малки и големи из местните забележителности на гр. Крумовград.
Всеки участник е добре дошъл заедно със своя домашен любимец, с когото да се насладят на гледките и трасетата. По пунктовете, организаторите са се погрижили с осигуряването на вода и места за почивка за всички двуноги и четириноги състезатели.

Маршрутите на състезанието се движат изцяло по неутъпкани пътеки, които не се пресичат с туристически или други маркирани маршрути, тъй като в местността няма нито една маркирана (официална) туристическа пътека. Това прави района още по-привлекателен за авантюристите.

Всеки участник ще може да се докосне както до известни културни паметници като Татул, така и до уникални природни феномени като Шейтан дере. Макар трасето да не предлага голяма денивелация, техничните спускания и изкачвания ще събудят интереса и на най-запаления бегач.

Символите на всяко трасе са следи на животни, които могат да бъдат срещнати в Източните Родопи.

Екипът на организацията се занимава с опазване на биоразнообразието, а събитие като планински маратон е начин повече хора да се докоснат до това толкова диво и изпълнено с живот място.

И тази година компании като: Dundee Precious Metals Bulgaria, Sport Depot, Pepsi, ЕвроИнс, RooBar, MelliGEL, ЗооФамилия, Purina и др. подкрепят събитието, осигурявайки награди и изненади за всички участници.

Краен срок за регистрация на участниците: до полунощ на 12 октомври. За контакт: Стефан Лазаров, тел: 0885458007


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки