Индия може да спре и износа на захар


Индия може да спре и износа на захар
Снимката е илюстративна
02 Октомври 2023, Понеделник


Страната е втора в света по експорт на тази стока

Автор: Десант

Индия е втора в света по износ на захар, но се очаква тя да въведе ограничение на експорта на тази стока, тъй като плантациите от захарна тръстика драстично са намалили производството си заради сушата.

Досега неравномерното разпределение на мусонните дъждове принуди страната, която е и най-големият в света износител на ориц, да огнаничи и неговите доставки, а също и на лука и бобовите култури. 

През изминалия сезон там падна най-малкото количество дъждове за последните 5 години, причинявайки слаба реколта от редица важни ексортни култури. 

Тази година мусонните валежи в Индия бяха най-ниски от 2018 г. насам, а климатичните условия на Ел Ниньо направиха август 2013 г. най-засушливия от последните над сто години, което силно се отрази на селскостопанското производство, отбелязва Ройтерс. 

Затоплянето на тихоокеанските води от Ел Ниньо обикновено се съпровожда от суша на Индийския субконтинент. Мусоните, които са жизнено важни за индийската икономика, дават над 70 процента от валежите, необходими на страната за поливане на селскостопанските насаждения и попълване на водоемите и водоносните хоризонти. 

Почти половината от земеделските земи в най-гъстонаселената страна в света нямат осигурено поливане, което прави мусонните дъждове изключително важни за селскостопанското производство. 

Дефицитът от летни валежи в страната може да доведе до поскъпването на такива основни хранителни продукти като захар, бобови, ориц и зеленчуци, което ще зоведе до завишаване на общата продоволствена инфлация.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки