Заменят въздушни електропроводи в Сарафово с подземни


28 Септември 2023, Четвъртък


Целта е по-сигурно захранване и опазване на птиците в района край Бургас

Автор: Десант

Четири въздушни електропровода, захранващи бургаския квартал Сарафово, ще бъдат изцяло кабелирани и положени под земята като част от проекта „Безопасна мрежа за бургаските
езера“.

Проектът се развива съвместно от Електроразпределение Юг и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

Старт на строителните дейности по кабелирането на въздушните електропроводи с обща дължина 20 километра беше даден на 28 септември на церемония от инж. Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг, инж. Стойчо Вълчев, изпълнителен член на Съвета на директорите на компанията, Ваня Рътарова Георгиева, изпълнителен директор на БДЗП, и Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Церемонията се състоя в района на пътен възел Каблешково, посока към кв. Сарафово. Строителните дейности ще продължат до 2026 г., като в техния край клиентите на ЕР Юг в Сарафово и района ще имат една от най-надеждните мрежи и захранване.

Кабелирането (подземното полагане) е най-ефективното решение, което напълно елиминира рисковете от сблъсък и токов удар за птиците. Това най-трайно решение в дългосрочен план елиминира рисковете за птиците и осигурява най-надеждното и сигурно захранване за клиентите, независимо от атмосферните условия.

Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера” (LIFE Safe Grid for Burgas) се осъществява от Електроразпределение Юг в партньорство с БДЗП и е финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Той ще се реализира до 2026 г. в района на четири зони НАТУРА 2000 около Бургас – Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа – „Via Pontica“.

През февруари 2023 г. компанията изгради нова подземна кабелна линия с дължина 500 метра за кв. Сарафово. През юни 2023 г. ЕР Юг приключи и с монтирането на защитни изолации за птици над 950 стълба от 6 въздушни електропровода, захранващи с електроенергия населените места Банево, Ветрен, Рудник, Миролюбово, Изворище, Драганово, Брястовец и др.

Дейностите са част от общия план на проект, според който Електроразпределение Юг ще:

• вкопае под земята 52 км от съществуващите въздушни електропроводи на територията
на община Бургас.

• монтира защитни изолации на 2000 стълба от мрежата. Чрез тези изолации птиците
нямат досег до тоководещи елементи и по този начин не се причинява смущения в
електрозахранването.

• монтира 2000 бр. дивертори (светлоотразители), по въздушните електропроводи. Чрез
тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.

• изгради 18 нови трафопоста и 1 нова възлова станция.

Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа. Заедно с това ще се подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места като се изградят нови подземни кабелни линии, допълнителни съоръжения и се монтират обезопасителни материали на стълбовете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки