Прогноза: В бъдеще почти всички млекопитаещи ще измрат


Прогноза: В бъдеще почти всички млекопитаещи ще измрат
Снимката е илюстративна
28 Септември 2023, Четвъртък


Сред жертвите на задаващата се в близките 250 милиона години жега на Земята до 60 градуса по Целзий може да се окажат и хората

Автор: Десант

Учени от британския увиверситет в Бристол предупреждават в публикация в Nature Geoscience, че следващото масово измиране може да бъде провокирано от екстремална жега и сред нейните жертви може да се окаже и населението на Земята.

Суперкомпюър на климатичните модели прогнозира, че в близките 250 милиона години почти всички млекопитаещи ще погинат, тъй като планетата ни ще се нагрее до несъвместими с живота показатели. Прави се и прогноза за формиране на нов суперконтинент покрай земния екватор.

Както отбелязват изследователите, във въпросния сценарий хората също ще измират, но за разлика от другите видове, ще имат по-голям шанс да оцелеят, благодарение на техническия прогрес. 

Учените посочват, че има няколко нива на екстремни температури, които човек може да преживее без прилагането на технологии, а ако се вземат те предвид, то човечеството напълно ще е способно да увеличи шансовете си да преживее катаклизмите, изграждащо си укрития с кондициониране на въздуха. 

Освен това те смята, че хората ще си изградят специални постройки за произвеждането на хранителни продукти в дадените условия. 

Предполага се, че в далечното бъдеще температурите ще варират от 40 до 70 градуса по Целзий, при това – на фона на увеличен обем от въглероден газ в атмосферата, което, на свой ред, ще провокира сеизмична активност.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки