Разработиха прозорци, които могат да блокират светлината или жегата


Разработиха прозорци, които могат да блокират светлината или жегата
Снимката е илюстративна
28 Септември 2023, Четвъртък


​Предполага се, че тази функция ще намери приложение по всяко време на годината

Автор: Десант

Инженери от Университета в Северна Каролина са разработили материал, който позволява прозорците  за „превключват“ на различни режими. 

В публикация в ACS Photonics се отбелязва, че новите динамични прозорци притежават възможността да се променят от прозрачен режим, пропускащ светлина и топлина, в режим, блокиращ горещината, но оставящ прозрачен за светлината, а също и в затъмнен режим, при който почти не се пропуска светлината и напълно се блокира жегата.

Предполага се, че тази функция ще намери приложение по всяко време на годината.

Ключов за разработката е материал, известен като волфрамов оксид, който често присъства в динамичните прозорци, работещи на принципа на електрохромизма. 

Оставащ прозрачен в обичайното си състояние, той потъмнява и блокира светлината, когато към  него се подава елекстриччески сигнал, което го прави особено удобен за затълняване на стъклата при необходимост.

В новото изследване специалистите са открили нов трик, при който при добавяне на вода във волфрамовия оксид, той се превръща в негов хидрат и придава допълнителна опция при прилагането си в електрохровните прозоречни стъкла. 

Така, когато в материала се добавят електрони и йони на лития, първоначално се минава през фаза, в която се блокира инфрачервеното лъчение, усещано като топлина, той остава прозрачев, но тъй като племинават повече електрони, той се зтъмнява, блокирайки видимото и инфрачервеното излъчване.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки