Учени: Гълфстрийм отслабва стремително


Учени: Гълфстрийм отслабва стремително
Снимка: shutterstock.com
28 Септември 2023, Четвъртък


Това заплашва Европа със студ, а Америка – с потоп

Автор: Десант

Последните изследвания показвта, че топлото океанско течение Гълфстрийм, осигуряващо обитаемостта на Северна Европа, значително отслабва. 

Обезспокоителното откритие предизвиква тревога, доколкото може да доведе до катастрофални последици за Великобритания и Ирландия, както и редица други региони на Стария континент.

От хилядолетия течението оказва съществено влияние върху севеноевропейския климат, действайки подобно на гигантски конвейер – то пренася топлите повърхностни маси вода от екватора на север  доставя обрятно в южна посока студената слабосолена вода от дълбините. 

Учените са установили, че силата на този процес днес е намаляла в сравнение с последните 1000 години, което е плашеща тенденция. 

Според проф. Стефан Рамсторф, ситуацията се влошава от извънредните количества валежи и топенето на ледовете заради промените в климата. 

Ако Гълфстрийм спре, Северна Европа ще замръзне, а покрай източните брегове на американския континент морското равнище ще се покачи тревожно и водата дори може да залее Флорида.

Изводите на Рамсторф се потвърждават от резултатите, получени при моделиране на бъдещите процеси. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки