Пет хиляди души събра „Сезонът на туршиите“ в „Етър“-а


Пет хиляди души събра „Сезонът на туршиите“ в „Етър“-а
Снимки: РЕМО „Етър“
25 Септември 2023, Понеделник


Пред тях бяха разкрити и „Тайните на водните съоръжения“

Автор: Десант

„Тайните на водните съоръжения“ и „Сезонът на туршиите“ привлякоха близо 5000 посетители през изминалите празнични почивни дни – 22, 23 и 24 септември, в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово.

Гайтанджийската одая е един от обектите, които са особено интересни за туристите и най-често те я наричат уникална. На пръв поглед прилича на възрожденските къщи от чаршията в „Етър“, но който влезе в нея разбира, че е съвсем различна. Това е място за производство на гайтан, а тайната му е скрита под дъсчения под, където от специално насочената бързо течаща вода се задвижват механизмите.



Процъфтяващ през периода на Османската империя, занаятът гайтанджийство постепенно запада, но в наши дни изделията му са преоткрити от производителите на дрехи. Възроденият към традициите и фолклора интерес насърчава производството на гайтан, а да кажеш, че носията ти е обточена с етърска продукция е особено престижно.

И други тайни бяха разкрити на посетителите по време на това издание на събитието „Тайните на водните съоръжения“, така че всеки да остане удовлетворен от пребиваването си в единствения у нас музей на открито.



Събитието „Сезонът на туршиите“ пък даде възможност да се представят рецепти за зимнина и на по-старите, и на по-новите поколения.

Идеята за приемственост в кулинарните традиции и приготвянето на зимнина бе реализирана с гостуването на представители на Народно читалище „Светлина“ от град Дебелец, на ученици и преподаватели от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово.

Поне до края на октомври синоптиците предвиждат много добри условия за туризъм, така че всеки има шанса да се възползва от топлото време и да планира поне едно посещение на музей „Етър“, където винаги има какво да се види, приканват от институцията.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки