Кандидатите за кмет на Бургас ще са 19


Кандидатите за кмет на Бургас ще са 19
19 Септември 2023, Вторник


Толкова са партиите, коалициите и инициативните комитети, подали заявления за регистрация в ОИК за участие в надпреварата за поста на градоначалник

Автор: Десант

На 18 септември в 17 ч. изтече срокът, в който партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети можеха да подават заявления за регистрация в общинските избирателни комисии.

16 партии, две коалиции и един инициативен комитет са направили регистрация в ОИК за участие в изборите на 29 октомври със заявка да издигнат кандидаат за кмет на Община Бургас. Досегашният градоначалник Димитър Николов ще се бори за четвърти мандат. Както личи, за този пост ще има доста мераклии.

Кои конкретно ще са опонентите на Димитър Николов ще стане ясно до 26 септември, когато изтича срокът, в който ОИК трябва да регистрира кандидатите най-важния и отговорен пост в морския град. Засега е ясен само един от тях и това е Димитър Найденов, който е издигнат от инициативен комитет и ще се бори като независим, макар да е народен представите от ПП-ДБ. 


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ShopskoTorlaci
25.09.2023 08:58:44
0
0
Dokolkoto mi e izvestno, pri zaselvaneto na slavyanite v Balkanski poluostrov (kakto ot bg, taka i ot srwbski rod), edinstvena razlichna foneticheska cherta mejdu dvata ezika beshe nalichieto na "sht" i "jd" v bwlgarski, kwdeto srwbski imashe (i ima) meki "ch" i "dj, naprimer: kwshta-kuchya, mejdu-medjyu.
Ako nositelite na prehodnite bg.-sb. govori, t.n. shopi i torlaci koito imat tvwrdi "ch" i "dj" v svoite govori, pwrvonachalno, toest pri zaselvaneto na slavyanite v Balkanite, byaha swrbi (koito imaha meki "ch/dj" v svoy ezik), a chak posle sa vlizali pod vliyanieto na bg ezik, to te shtyaha da imat "sht" i moje bi i "jd", poneje v srwbski ima "sht" ot drug slavyanski proizhod, naprimer dumite pozorishte i kazalishte, toest nastavka "-ishte").
V obraten sluchay, ako nositelite na bg-sb prehodni govori, pwrvonachalno byaha slavyani ot bg rod, to lipsa na tipichno srwbskite swglasni meki "ch" i "dj" ot govorite im i nalichieto na tvwrdi "ch" i "dj" moje da se obyasni s tova che onezi meki swglasni otswstvat ot bg, a nay-podobnite na tyah sa tvwrdite "ch" i "dj", kato tvwrdata grupirovka "ch" priswstva v bwlgarski (dumi kato: vecher, cheren, cherven), a "dj" se obrazuva lesno, ot "jd" s obratno podredeni swglasni "j" i "d".
Taka che torlacite i shopite pwrvonachalno sa bili bwlgari koito posle, pod srwbsko vliyanie sa se opitvali da podrajavat swrbite i taka da proiznesat "medju" vmesto "mejdu", obache ne sa mogli da podrajavat napwlno tipichno srwbskite meki swglasni "ch" i "dj".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки