Умно вино, мекици и трахана, приготвена на място, очакват посетителите на „Мистериите на Хухла“


Умно вино, мекици и трахана, приготвена на място, очакват посетителите на „Мистериите на Хухла“
18 Септември 2023, Понеделник


Вечерта в първия ден, след концерта на ансамбъл „Филип Кутев“, зрителите ще се заловят на общо хоро под звездите

Автор: Десант

По време на тазгодишния фестивал „Мистериите на Хухла“, един от създателите на събитието – сомелиерът Пламен Димитров, споделя за питието, известно като „Умно вино“, че то е такова, не само защото така е написано на етикета му.

Пробвали са го мнозина и досега оплаквания е нямало, твърдят организаторите. Посетителите на празника ще може да го пробват, както и да опитат правени на място кебапчета, мекици и месния специалитет трахана.

Но кебапчета и кюфтета няма да има на върха над селото, там ще се ходи като във храм  - до амфитеатъра, край параклиса „Свети пророк Илия“, изграден някога и възстановен преди 15 години върху разрушеното тракийско светилище от XII век пр. Хр.

Е, ще има изключения. Ще има по чаша вино, преди и след спектаклите на открито, за който пожелае, че то съвсем без вино може ли?



Първият ден от Мистериите – 22 септември, Деня на независимостта, на върха ще се празнува на воля. На сцената ще излязат танцовият състав „Карамфилчето“ от читалище „Пробуда“ в Ивайловград и гиганта Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, за да ни покажат, че в сърцата ни има място и за местното и за националното в изкуството - една от целите на фестивала.

Ще бъде връчена наградата „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, присъждана от Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН) – бронзова статуетка на цървул, пробит от ходене, в който е пъхнато земното кълбо, дело на скулптура Емил Пенчев. Организаторите сочат село Хухла за символ на глобалното село.

След тържествения концерт, посветен на Деня на независимостта, певци, танцьори и зрители ще подхванат тежко тракийско хоро, а оркестърът с дванайсет  блестящи солисти, ще свири докато то се вие под звездите.

Вторият ден ще бъде коренно различен, защото това, което ще събира хората в Хухла ще бъде паметта към предците. 23 септември е съботен ден, в такъв ден обикновено се правят помените, и в Хухла тракийци от близо и далеч ще направят една „Тракийска задушница“ в памет на трагично загиналите българи в селото и в цяла Беломорска и Одринска Тракия преди 110 години.

След панихидата на Лобното място, след научната конференция по темата в местното читалище, на митинг-концерт на върха над селото, от амфитеатъра, символно ще прозвучи „Литургия 1913-а“ на маестро Георги Андреев в изпълнение на световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласови“ и „Quarto“ квартет, дирижирани от автора.

Този ден няма да има веселби. Ще ни сплотява общата мисъл какво сме наследили от предците, какво сме запазили и какво сме направили, за да ни има занапред.

Екскурзии до исторически места и природни забележителности в община Ивайловград и Източните Родопи са подготвили домакините на 24 септември.

Фестивалът се организира с активното съдействие на оОбщина Ивайловград и е под патронажа на Министерството на култура.

Ето и подробната Програма за „Мистериите на Хухла - 2023“

22 септември

14.00 часа, читалище „Хохла“. Представяне на стихосбирките – „Люлката на Живота” на Петя Цонева, носителка на наградата „Ивайло Балабанов“ и на „Млада поезия” на 13-годишиния Димитър Кондузов от Хухла.

Пее младото мецосопрано Людмила Павлова, пряк потомък на загиналия свещеник в Хухла, възпитаничка на Александрина Милчева.

15.00 часа, читалище „Хохла“. Откриване на изложба на Националния исторически музей с последните находки от археологическите разкопки на крепостите „Лютица“ край Ивайловград и „Балък дере“ край Хухла.

15.30 часа, Костадингеоргакиева къща. Откриване на изложбата „Тракия, люлка свещена”, живопис на художничката с хухленски корени Мара Латева.

Представяне на новата книга на Пламен Димитров, съосновател на „Мистериите на Хухла“ -  „Виното между живота и смъртта“.

Представяне на Издателството за хубава литература „ПЛАМАР“.

18 часа, амфитеатър на връх „Свети Илия“. Тържествен концерт, посветен на Деня на независимостта с участието на танцов състав „Карамфилчето“ от Ивайловград и на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, София.

Връчване на отличието „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла 2023″.

23 септември

10.30 часа, на Лобното място на 42-та хухленци-мъченици. Отслужване на панихида за загиналите.

14.30 часа, Лобното място. Откриване на изложба „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт към Съюза на тракийските дружества в България.

15 часа, читалище „Хохла“. Откриване на научна конференция, посветена на 110 години от Разорението на тракийските българи, организирана от Научния институт към Съюза на тракийските дружества в България.

18 часа, амфитеатър на връх Свети Илия. Митинг-концерт, посветен на 110 годишнината от Разорението на тракийските българи с участието на женска вокална група от Свирачи, на хор „Яни Попов“ от Ивайловград и световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове“ с „Quarto“ квартет.

Изпращане на протестно писмо-послание до Народното събрание и Президента с настояване погромът над тракийци да намери достойно място в историята и в образованието в България

24 септември

Екскурзии до исторически места  и природни забележителности в община Ивайловград и Източните Родопи.




В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки